top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

Efsane Türk Dizileri | Nostalji Bölüm 1

Türk televizyonları son dönemde dizi kalitesi olarak düşüş yaşamış olsa bile bir dönem ortalığı kasıp kavuruyorlardı. Minimum 2 bölümden oluşacak efsane Türk dizileri serimizin ilk kısmında unutulmaz 10 diziye yer vereceğiz.


1- Ezel (2009-2011)

IMDB: 8.6

Türk dizi tarihinin mihenk taşlarından birisi Ezel. Türk dizilerinin ilk yurt dışına açılan dizilerinden bir tanesidir aynı zamanda. Yüksek IMDB puanı yine dizinin kalitesini gözler önüne seriyor. Çıktığı günden final yaptığı güne kadar bizleri televizyon ekranına kilitlemeyi başaran Ezel dizisi Eyşan karakteri ile de hayatımızda unutulmaz bir yer edindi.


2- Avrupa Yakası (2004-2009)

IMDB: 8.5

Televizyon ekranlarımıza 2004 yılında giriş yapan ve adını oraya kazıyan bir diğer dizi ise Avrupa Yakası. ATV kanalında yayınlanan 6 sezonluk durum komedisi Avrupa Yakası dizisi Gülse Birsel'in senaryosunu yazdığı dizinin oyuncu kadrosu ise hayli kalabalık. Gazanfer Özcan, Ata Demirer, Gülse Birsel, Levent Üzümcü, Evrim Akın, Tolga Çevik ve Sarp Apak gibi yıldızlarla dolu oyuncu kadrosuyla Türk Sinemasından bir Avrupa Yakası geçti.


3- Yedi Numara (2000-2003)

IMDB: 8.7

Vahit'in meşhur evinde yaşanan o güzel anılar. Komedisi bir yana sosyal ve kültürel farklılıkları işlemesi gerçek anlamda çok başarılı bir dizi haline getiriyor 7 Numara dizisini. 4 şehirli kız ve 2 taşralı erkek ile onların akrabalarının arasında yaşanan ilişkiler ve güçlüklerle beraber izlediğimiz 7 Numara Türk televizyon tarihinin en nostaljik hatıralarından birisi.

4- Kurtlar Vadisi (2003-2005)

IMDB: 7.5

2000'li yılların başında başlayan kaliteli dizi akımının aksiyon, politik, mafya türünde Kurtlar Vadisi kendisini öne çıkarıyor. Çok uzun süre televizyona kitlenmemize sebep olan dizi günümüzde hala hayranları tarafından izleniyor. 4 sezon yayınlanan dizi 97 bölümle tarihe damgasını vurmayı başardı.


5- Kuzey Güney (2011-2013)

IMDB: 7.6

Kıvanç Tatlıtuğ'un başrolünde olduğu ve Kanal D'de yayınlanan dizi 2 sezon 80 bölüm sürmüştür. Bir dönem tamamen bu dizi ile özdeşleşen Kıvanç Tatlıtuğ uzun süre akıllarda kalmayı başarmış ve hala popülerliğini korumaktadır.


6- Diriliş Ertuğrul (2014-2019)

IMDB: 7.9

TRT 1'de yayınlanan ve özellikle çıktığı dönem türünün nadir kaliteli örneklerinden olan tarihi dizi bu başarısı ile sonrasında da bir sürü benzer yapıma öncülük etmiş oldu. Selçuklu İmparatorluğu dönemini ve bu dönemde yaşanan savaşları konu edinen dizinin başrolünde Engin Altan Düzyatan bulunuyor. Başarılı görsel efektler ve kaliteli oyunculuklar ile Türk Televizyon tarihinde yeni bir dönemi başlattı.


7- Poyraz Karayel (2015-2017)

IMDB: 8.0

Türk dizi tarihinde en iyi diziler arasında gösterilen Poyraz Karayel 2017'de bitmiş olsa bile hala popülerliğini koruyan bir dizi. Replikleri çok sık paylaşılan Poyraz Karayel aksiyon/drama türlerinde geçse de en çok akıllarımızda kalan ikilinin aşkı oldu.


8- Suskunlar (2012)

IMDB: 8.6

2 sezon süren fakat bu kısa süresinde akıllara kazıdığı sahneleri ile unutulmaz dizilerden birisi olan Suskunlar kaliteli oyuncu kadrosu ve işlediği dram yüklü vurucu hikayesi ile Türk televizyon tarihinde önemli bir yer edinmiş diğer bir dizi. Hapishane hayatını odak alan dizi derin duygu yükü ile bir çoğumuzu yer yer ağlatmayı başarmıştır.

9- Yaprak Dökümü (2006-2010)

IMDB: 5.5

Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden uyarlanan dizi yayınlandığı dönem herkesin bildiği çok meşhur bir durumdaydı. Geniş bir aile ile olay örgülerini kaliteli oyuncu kadrosuyla beraber bizlere aktaran dizi Türk televizyonlarında uzun süre zirvelerde kalmayı başarmıştı.


10- Asmalı Konak (2002-2003)

IMDB: 5.9

Yıllar içinde popülaritesini kaybetmiş olsa bile çıktığı dönem televizyonlarda fırtına estiren, her evde izlenen bir diziydi Asmalı Konak. 2 sezon süren dizi sonrasında çıkan film ile televizyonlara veda etmiş olsa bile akıllarda yer edinmeye devam ediyor. Nurgül Yeşilçay ile Özcan Deniz'in başrollerini üstlendiği Asmalı Konak tarihe Türk televizyonlarından bir not olarak bırakıldı.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page