top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

En İyi Wes Anderson Filmleri | Görsel ve Anlatım Özellikleriyle Tanınan Efsane Yönetmenin Eserleri

Wes Anderson,hepimizin tanıdığı Amerikalı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. Kendine özgü görsel ve anlatım tarzıyla tanınan Anderson, genellikle aile ilişkileri, çocukluk, nostalji ve macera gibi temaları işliyor.

En İyi Wes Anderson Filmleri | Görsel ve Anlatım Özellikleriyle Tanınan Efsane Yönetmenin Eserleri

Filmlerinde sık sık Bill Murray, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody ve Tilda Swinton gibi oyuncularla çalışıyor. Anderson'un filmleri her zaman hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından beğenilen ve ödüller kazanan yapımlar olmuştur. Bu yazıda Wes Anderson'un yönettiği filmleri detaylı bir şekilde listeliyoruz. İyi seyirler..


1. Bottle Rocket (1996)

Wes Anderson Bottle Rocket
Bottle Rocket (1996)

Wes Anderson'un ilk uzun metrajlı filmi olan Bottle Rocket, kısa filminden uyarlanmıştır. Filmde Owen Wilson ve Luke Wilson kardeşler, arkadaşları Bob ile birlikte soygun yapmaya karar verirler. Ancak işler pek de planladıkları gibi gitmez. Film, suç komedisi türünde bir yapım olmasına rağmen Anderson'un ilerideki filmlerinde göreceğimiz karakteristik özellikleri de barındırır. Film, Sundance Film Festivali'nde gösterilmiş ve olumlu eleştiriler almıştır.


2. Rushmore - Çılgın Liseliler (1998)

Rushmore - Çılgın Liseliler (1998)
Rushmore - Çılgın Liseliler (1998)

Wes Anderson'un ikinci filmi olan Rushmore, bir özel okulda okuyan Max Fischer (Jason Schwartzman) adlı bir gencin yaşadığı aşk üçgenini konu alır. Max, okulun zengin ve dul velisi Herman Blume (Bill Murray) ile aynı kadına (Olivia Williams) aşık olur ve aralarında bir rekabet başlar. Film, Anderson'un Bill Murray ile ilk işbirliği olması bakımından önemlidir. Film, Altın Küre adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


3. The Royal Tenenbaums - Tenenbaum Ailesi (2001)

Tenenbaum Ailesi
The Royal Tenenbaums - Tenenbaum Ailesi (2001)

Wes Anderson'un üçüncü filmi olan The Royal Tenenbaums, başarılı ama sorunlu bir ailenin hikayesini anlatır. Filmde Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson ve Danny Glover gibi ünlü oyuncular yer alır. Film, Anderson'un en çok beğenilen ve en çok hasılat yapan filmlerinden biridir. Film, dört dalda Oscar adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


4. The Life Aquatic with Steve Zissou - Steve Zissou ile Suda Yaşam (2004)

Steve Zissou ile Suda Yaşam
The Life Aquatic with Steve Zissou - Steve Zissou ile Suda Yaşam (2004)

Wes Anderson'un dördüncü filmi olan The Life Aquatic with Steve Zissou, ünlü bir deniz belgeselcisi olan Steve Zissou (Bill Murray) ve ekibinin maceralarını konu alır. Filmde Cate Blanchett, Owen Wilson, Willem Dafoe, Jeff Goldblum ve Anjelica Huston gibi oyuncular yer alır. Film, Anderson'un en fantastik ve renkli filmlerinden biridir. Film, Altın Küre adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


5. The Darjeeling Limited - Küs Kardeşler Limited Şirketi (2007)

Küs Kardeşler Limited Şirketi
The Darjeeling Limited - Küs Kardeşler Limited Şirketi (2007)

Wes Anderson'un beşinci filmi olan The Darjeeling Limited, Hindistan'a seyahat eden üç kardeşin (Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman) yolculuğunu konu alır. Filmde Anjelica Huston ve Bill Murray de kısa rollerde görünürler. Film, Anderson'un en duygusal ve manevi filmlerinden biridir. Film, Venedik Film Festivali'nde gösterilmiş ve olumlu eleştiriler almıştır.


6. Fantastic Mr. Fox (2009)

Fantastic Mr. Fox
Fantastic Mr. Fox (2009)

Wes Anderson'un altıncı filmi olan Fantastic Mr. Fox, Roald Dahl'ın aynı adlı çocuk kitabından uyarlanmıştır. Film, bir tilki ailesinin yaşadığı maceraları konu alır. Filmde George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe ve Jason Schwartzman gibi oyuncular seslendirme yapmışlardır. Film, Anderson'un ilk animasyon filmidir ve stop-motion tekniğiyle çekilmiştir. Film, iki dalda Oscar adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


7. Moonrise Kingdom - Yükselen Ay Krallığı (2012)

Moonrise Kingdom
Moonrise Kingdom - Yükselen Ay Krallığı (2012)

Wes Anderson'un yedinci filmi olan Moonrise Kingdom, 1960'larda bir adada yaşayan iki çocuğun (Jared Gilman ve Kara Hayward) kaçış planını konu alır. Filmde Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton ve Jason Schwartzman gibi oyuncular yer alır. Film, Anderson'un en romantik ve masalsı filmlerinden biridir. Film, Cannes Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterilmiş ve bir dalda Oscar adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


8. The Grand Budapest Hotel - Büyük Budapeşte Oteli (2014)

Büyük Budapeşte Oteli
The Grand Budapest Hotel - Büyük Budapeşte Oteli (2014)

Wes Anderson'un sekizinci filmi olan The Grand Budapest Hotel, 20. yüzyılın başlarında bir Avrupa otelinde yaşanan olayları konu alır. Filmde Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton ve Owen Wilson gibi oyuncular yer alır. Film, Anderson'un en başarılı ve en çok ödül kazanan filmidir. Film, dört dalda Oscar kazanmak üzere dokuz dalda Oscar adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


9. Isle of Dogs - Köpek Adası (2018)

Isle of Dogs - Köpek Adası
Isle of Dogs - Köpek Adası (2018)

Wes Anderson'un dokuzuncu filmi olan Isle of Dogs, Japonya'da bir köpek adasında geçen bir animasyon filmidir. Filmde Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Kunichi Nomura, Ken Watanabe, Greta Gerwig, Frances McDormand, Scarlett Johansson ve Yoko Ono gibi oyuncular seslendirme yapmışlardır. Film, Anderson'un ikinci animasyon filmidir ve stop-motion tekniğiyle çekilmiştir. Film, Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülü kazanmış ve bir dalda Oscar adaylığı da dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.


10. The French Dispatch - Fransız Postası Liberty Kansas Evening Sun (2021)

Fransız Postası
The French Dispatch - Fransız Postası Liberty Kansas Evening Sun (2021)

Wes Anderson'un onuncu filmi olan The French Dispatch, bir Amerikan gazetesinin Fransa'daki bürosunda çalışan gazetecilerin hikayelerini anlatır. Filmde Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park ve Bill Murray gibi oyuncular yer alır. Film henüz vizyona girmemiştir ancak Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir.


11. Asteroid City (2023)

Asteroid City
Asteroid City (2023)

Wes Anderson'ın 11. ve en son filmi.Asteroid Şehri'nin konusu 1955'te geçiyor ve Amerikan çöl kasabasının retro-fütüristik bir versiyonunda yıllık Junior Stargazer kongresinde meydana gelen baş dönüştürücü olayları takip ediyor. Augie Steenbeck adında bir fotoğrafçı ve çocukları, arabalarını tamir etmek için 87 kişilik uzak bir çöl kasabası olan Asteroid City'ye uğrarlar. Oradayken, olağandışı karakterlerle karşılaşır ve başka bir dünyadan bir yaşamla kısa bir temas yaşarlar.

22 görüntüleme0 yorum

Kommentarer

Betygsatt till 0 av 5 stjärnor.
Inga omdömen ännu

Lägg till ett betyg
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page