top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

2020 En İyi Filmleri

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2021

Gerçekten kötü. Filmler için çok kötü bir yıl. Tenet olmasa belki de seneyi kurtaracak bir film yok. Wonder Woman 1984 devam filmiyse hayal kırıklığı zaten ona başka bir yazımızda değinmiştik. Bu listede öncelik IMDB verileri olan bonuslarla bezenmiş bir liste göreceksiniz. En azından bu zayıf yılda elimizde ki nadir filmlerin tadını çıkaralım.


10. Emma 6.7

Listemize son sıradan giriş yapmak gerekirse The Queen's Gambit dizisinin güzel başrolünün yer aldığı Emma filmi bizi karşılıyor. Yılın ilk çeyreğinde Romantik/komedi/Drama olan filmimiz çıkışını gerçekleştirdi. Jane Austen'in romanından uyarlanan Emma, yaşadığı yerin ilgi odağı olan karakterimizin aşkı arayışı üzerine şekilleniyor. Filmin ilgi çekici yanı ise 19. yüzyıl İngiliz toplumunun davranışlarını ve atmosferini görebiliyor oluşumuz.


9. The Call of the Wild 6.8

Jack London'ın romanına dayanan macera filmimiz Alaska'nın vahşi hayatında geçiyor. Ailecek izlenebilecek tatlış filmlerimizden biri olan The Vall of the Wild konsu itibarıyla bir köpek üzerine yoğunlaşmış. Köpeğimiz Buck, evinden kaçırılıyor. 1890'ların sonlarında Alaska'da başlayan altına saldırı dönemine denk gelen kaçırılma hikayesi, dönemin şartlarında kızak köpeğine olan ihtiyaç ve rağbet sonucunda Buck'ın satılması ile gelişiyor. Buck'ın heyecanlı ve macera dolu hikayeside bundan sonra başlıyor.


8. The King of Staten Island 7.1

2020 yılında çıkış yapmış olan filmimiz dram/komedi tarzında olup iki saati aşkın bir süreye sahip. The King of Staten Island filminde Scott 7 yaşındayken itfaiyeci olan babasını 11 Eylül'de kaybediyor. Ardından dünyanın en tanınmış dövmecisi olma hayalini kurarak yıllarını boşa harcamaya başlıyor.


7. The Invisible Man 7.1

Görünmez adam. İsmiyle ilgi çekmeyi başaran yapım 2020 yılında korku/gerilim türünde karşımıza çıktı. Film, varlıklı ve zeki bir bilim insanıyla sürdürdüğü ilişkisinde fiziksel ve duygusal şiddet görmekte olan Cecilia'nın çevresinde geçiyor. Sosyopat erkek arkadaşına daha fazla dayanamayan Cecilia bir gece kaçmmayı başarıyor. Sevgilisinin kendisini bulmasından korktuğu için saklanmaya karar veren genç kadın, kız kardeşi, kardeşlerin bir çocukluk arkadaşı ve onun kızından yardım alır. Ancak Cecilia’nın sorunlu eski sevgilisi intihar ettiğinde ve ona büyük servetinin cömert bir kısmını bıraktığında, Cecilia ölümünün bir aldatmaca olduğunu düşünmeye başlar. Bazı enteresan tesadüfler meydana gelmeye başlayınca da tehlikeli olay tehlikeli bir hal alır. Bunu kanıtlamaya çalışırken ise iyice akıl sağlığı zarar görmeye başlar.


6. Never, Rarely, Sometimes, Always 7.3

Pennsylvania'nın kırsal kesiminde yaşayan iki genç kızdan Autumn'ın, hamile olduğunu öğrenmesi ile hayatı altüst olur. Autumn, beklenmedik hamileliği karşısında çaresiz kalır. Bu süreçte en büyük desteği kuzeni Skylar'dan görür. Autumn ve Skylar, beklenmeyen hamilelik durumunu çözebilmek için New York'a gitmeye karar verir. İki genç kız yolda, arkadaşlık, cesaret ve sevgiyi deneyimledikleri bir maceraya girerler. Dram tarzındaki film, Eliza Hittman'ın Sundance ve Berlin film festivallerinden ödülle dönmesini sağlamıştır.


5. Onward 7.4

Listemizde beşinci sırada bir Disney animasyonu var. Babalarını küçük yaşta kaybeden iki elf kardeşin hikayesini izliyoruz. Kardeşler, hatırlamakta zorlandıkları ve çok özledikleri babaları ile son bir gün geçirme fırsatlarının olduğunu öğrenirler. Dünyada var olan bir büyü, onların babaları ile kavuşmalarını sağlayacaktır. Kendilerini zorlu bir mücadeleye sokan kardeşler, büyüye ulaşıp babalarını son bir kez görebilmek için uğraşıyorlar. Basit bir konusu olan kafa yormayan bir animasyon olarak çıkan film seyircisini memnun etmiş gözüküyor. Filmde bulunan tek gözlü polisin LGBTİ bir karakter olması ise bazı kesimler tarafından tepki çekti.


4. Mank 7.4

Bu yılın önemli filmlerinden biriside Mank. 1930'ların Hollywood'u, Yurttaş Kane'i bitirmeye çalışan hiciv ustası ve alkolik senarist Herman J. Mankiewicz'in gözünden yeniden seyirci önüne geliyor. Kısaca Mank, 1941 yapımı “Citizen Kane” filminin senaristlerinden olan Herman Mankiewicz’in hayat hikayesini konu ediyor. David Fincher tarafından yönetilen ve merhum babası Jack Fincher'in senaryosuna dayanan filmin yapımcıları Ceán Chaffin, Douglas Urbanski ve Eric Roth tarafından yapıldı.


3. Tenet 7.7

Yılın en popüler filmiyse tabii ki Covid-19 karşı direnen Tenet. Filmin sinemaların zor döneminde ilaç gibi gelmesi beklenirken pek beklenen olmasa da yine de o dönem çıkması saygı topladı. Temel hikayemiz dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak. Peki ne bu tehlike ve yıllardır aynı konu işleniyor Tenet'in farkı ne? Tenet sırrını ana hikayede değil zaman kavramında saklıyor. Filmde bazı parçaların zamanda geri akması olayın püf noktası. İşlenişi çok iyi olan, kafa karıştırıcı yerleri bol bir film Tenet. Nolan bizce çok kaliteli bir iş çıkarmış. Son zamanların popüler yıldızı yeni Batman Robert Pattinson'ın filmde olması da cabası tabii ki. Kesinlikle yılın izlenmesi gereken filmlerindendi Tenet.


2. Şikago Yedilisi'nin Yargılanması 7.9

Tarihi hukuk drama filmi olan yapımımız Netflix üzerinden bu yıl yayınlanan başarılı filmlerden bir diğeriydi. Bir protesto üzerine başlayan olaylar polisle karşılıklı çatışmaya dönüşmeye başlar. Çatışmayı tarihin en kötü şöhretli davalarından biri de eklenince filmimizin konsu ortaya çıkmış oluyor. Asıl noktada ise 1968 Demokratik Ulusal Konferansı’nda Vietnam Savaşı ve karşı kültür protestoları düzenleyen, federal hükümet tarafından komplo ve ayaklanmaya teşvik ile suçlanan yedi sanığın 1969 yılında görülen büyük şöhretli davasına odaklanıyor. Netflix üzerinden izleyebileceğiniz Şikago Yedilisi'nin Yargılanması filmi aldığı IMDB puanı ile de listede ikinciliğe yerleşiyor.


1. Hamilton 8.6

Yılın en iyi IMDB puanına sahip filmi ise Hamilton oluyor. Hamilton, Amerikan tarihini ve Amerika'nın kurucu isimlerinin başında gelen Alexander Hamilton'ın hayat hikayesini konu ediniyor. Yine Hamilton adlı 2015 Broadway müzikalinin canlı sahne kaydını içeren 2020 Amerikan tarihi kurgu müzikal filminin yönetmenliğini ve yapımcılığını Thomas Kail, yapımcılığını, yazısını ve bestesini Lin-Manuel Miranda üstlendi. Bu müzikal her sahnesinden keyif alabileceğiniz görüntüler ve kulağınızın pasını silecek müzikler içeriyor.


30 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page