top of page

Geleceğin Tahmini ve Bilim Kurgu Filmlerinin İleri Görüşlülük Ölçütleri: Puanlama ve Analiz

Güncelleme tarihi: 24 Tem

Geleceğe yönelik düşünceler her zaman insanlığı heyecanlandırmıştır ve bu düşünceler sinema sektöründe de yansımalarını bulmuştur. Geleceği konu alan filmler, tarihin ilerleyen dönemlerinde nasıl bir dünya ile karşılaşabileceğimize dair heyecan verici fikirler sunarlar.

Futuristik filmler, hayal gücünün sınırlarını zorlar ve teknolojinin ve bilimin bize sunabileceği potansiyeli gösterir. Bu filmler, ileri teknolojik cihazlar, uzay yolculuğu, robotik, yapay zeka ve daha pek çok konuda bizlere fikirler sunarlar.


Bilim kurgu filmleri sadece heyecan verici bir eğlence aracı olmanın ötesinde, bizlere gelecekteki dünyalar hakkında düşündürücü fikirler sunarlar. Bu filmlerle birlikte, izleyiciler, gelecekteki dünyalar hakkında yeni bir bakış açısı kazanabilirler.


Bu, dolayısıyla, en popüler eğlence biçimlerimizden biri olan bilim kurgu filmlerinde ileri görüşlülüğün incelenmesine başlamak için benzersiz bir uygun zamandır.

Yukarıdaki listede yer almayan sayısız bilim kurgu filminin olduğu ve "Mad Max", "The Road Warrior" ve muhtemelen "The Road", "A Boy and His Dog" ve bir uzatma olarak "The Man Who Fell to Earth" ve hatta "Valerian and the City of a Thousand Planets" gibi filmlerin aralarında olduğu tartışılabilir. Eminiz ki bunun gibi daha birçok film var. H.G. Wells'in "The Time Machine", "Things to Come", "1984" (herhangi bir versiyon), "Brave New World" (her iki versiyonu da), "Planet of the Apes" devam filmleri ve en son üçlemesi, "Blade Runner 2049" ve 2021 yeniden yapımı "Dune" da aklımıza geliyor, ayrıca 1950'ler ve 1960'ların klasik canavar filmlerinin birçok örneği de var. Yukarıdaki liste eksik ve listedeki son filmin 2009'da yayınlanması (J.J. Abrams filminin "Star Trek" olarak kabul edilmesi varsayımıyla) kabul ediliyor. Öyleyse, iki şeyden birini varsayalım: 1) Yukarıdaki görsel 2009-2010 civarında oluşturuldu. 2) görsel son zamanlarda oluşturuldu ve modern zamanlarla ilgili spekülasyon yapmak için 10 yıllık bir boşluk bırakıldı. Biz ikincisini varsayacağız ve oradan ilerleyeceğiz. Mümkün olduğunca çok sayıda listelenmeyen filmleri takip eden bir parça yazacağız, ancak şimdilik yukarıdaki listede yer alan filmlere odaklanacağız. Görseldeki tüm filmleri ele alarak bugünkü dünyaya özgü belirli ileri görüşlülük ölçütlerine göre puanlayacağız. Ayrıca - "Blade Runner"a kadar - filmin yer aldığı yıl (görsele dayanarak) temel alınarak genel ilgili ölçümleri (İleri Görüşlülük -Öngörü Puanı) 1-10 ölçeğinde değerlendireceğiz.


A Clockwork Orange (1971)

- Bir sadist çete liderinin hapishaneye girdikten sonra, bir davranış önleme deneyine katılması konu alınır. Otomatik Portakal”daki sayısız tema arasında özgür iradenin maliyeti, hapishane reformu, hükümet müdahalesi, devletin beyin yıkaması, sivil düzensizlik, şiddetin duyarsızlaştırılması ve siyasi manipülasyon yer alıyor.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 9/10; 1995 için 6/10


Escape from NY (1981)

- ABD başkanının Manhattan'a düşmesi sonrası, mahkum bir banka soyguncusunun onu kurtarmak üzere gönderilmesini anlatır.Rahatsız edici, birincisi. New York City, kıyamet sonrası ıssız bir çorak arazidir. Neyse ki orada olmasak da, 2020 Amerika'sında şehir, ülkede test edilen en yüksek sayıda Covid-19 pozitif vakaya sahip şehir ve boş bir Times Meydanı'nın TV haber çekimleri korkunç. Bu bir yana, film son derece eğlenceli bir yolculuk ama yine de Empire Magazine'in dediği gibi: Bu, siyasi güvensizliğin ve yaygın düzen karşıtı hararetin hüküm sürdüğü bir dünya olan Vietnam/Watergate sonrası Amerika'nın bir ürünü.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 5/10; 1997 için 2/10


2001: A Space Odyssey (1968)

- Ay yüzeyinin altında gizemli bir obje keşfedildikten sonra, insanlık kökenlerini araştırmak için yola çıkar.Bol. Teknolojik olarak, görüntülü aramalar artık cep boyutunda ve herhangi bir akıllı telefonun işlevi. Tasvir edildiği şekliyle uzay uçuşu bilimsel olarak sağlamdı. Sentient bilgisayar HAL 9000, bugün var olan gerçek hayattaki benzerlerine ilham verdi. Varoluşçuluk, insanın evrimi, teknoloji ve yapay zeka temaları çoktur. Dahası, film, birçoğu günümüz teknolojisinin görünümünden ve işlevinden doğrudan veya dolaylı olarak sorumlu olan film yapımcıları ve diğer yaratıcı sanatçılar nesilleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 10/10; 2001 için 6/10


Freejack (1992)

- Yaralanmış bir Formula 1 pilotunun, gelecekteki teknolojileri kullanarak kaçırılmasını konu alır.Günümüzün yeni koronavirüs dönemi TV haber izleyicileri için belirsiz tanıdık görüntülerin bir başka distopik vizyonu dışında çok az.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 2/10; 2009 için 1/10


The Postman (1997)

- Nükleer savaş sonrası çöken Amerika'da, bir adam insanlara umut aşılamak için postacılık yapar.Yine bir başka kıyamet sonrası dünya, bu 2013 yılında geçiyor. Şaşırtıcı bir şekilde, film pek iyi karşılanmasa da, Brin'in kitabındaki temalar büyük ölçüde hayatta kaldı ve filmde özünü korumaya devam ediyor. Wikipedia'ya göre: "Milis benzeri bir grup tarafından gerçekleştirilen nefret suçları ve ırksal saikli saldırılar" yoluyla toplumun parçalanmasıyla başlayan, belirsiz kıyamet olaylarından on altı yılı aşkın bir süre sonra... savaşa doğru ilerliyor, ardından topluca insan üzerinde büyük bir etki bırakan salgın hastalıklar uygarlık ve çoğu teknolojiyi sildi…

Öngörü Puanı: bugünün dünyası için 8/10 (yarının dünyası için muhtemelen daha yüksek); 2013 için 4/10


Robocop (1987)

- Detroit polisi Alex Murphy, bir suikast sonrası cyborg polis olarak geri döner.Ve yine başka bir distopya, bu, suçun kol gezdiği ve musibetle savaşmak için yeni polis teknolojisinin yaratıldığı bir distopya. Film Okulu tarafından söylenen, bilim kurgu kisvesi aracılığıyla anlatılan Diriliş hakkında bir Hıristiyan alegorisi ve hızlı teknolojik ilerleme çağında insan kimliğinin incelenmesi olduğunu reddediyor , film geniş çapta yorumlanıyor. Gerçekçi temalar arasında iş yolsuzluğu, siyasi skandalların sonucu olarak ortaya çıkan iç huzursuzluk ve büyük işsizlik dahil ekonomik gerilemeler, parçalanmış Detroit teknoloji endüstrisi, kapitalizm...

Öngörü Puanı: Bugünün dünyası için 9/10, 2015 için 8/10


Back to the Future Part II (1989)

- Genç Marty, gelecekteki Hill Valley'e seyahat eder ve kendi geleceğini değiştirmeye çalışır.Henüz DeLorean'ları uçuramıyoruz, ancak uçan kaykaylarımız var (havada pek uçmazlar ama yine de faks olarak pek de fena sayılmazlar), kendi kendini bağlayabilen spor ayakkabılar, pratik robot kullanımında bir artış , parmak izlerinin ve gözlerin taranması (kapı kollarının aksine), bluetooth tipi koltuk başlıkları ve bilgisayarla geliştirilmiş gözlükler. Aksi takdirde, bu son derece eğlenceli olan filmlerden biridir, ancak temalar açısından daha fazla okunan her şey zihnimi aşırı analiz ediyor.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7/10 (öncelikle teknoloji için) ve 2015 için 4/10


The Running Man (1987)

- 2017 yılında, bir mahkum olan Ben Richards, bir televizyon oyununda ölümüne yarışmaktadır.Steven de Souza, Vice Magazine ile yaptığı bir podcast röportajında , filmin ekonomik çöküş ve Amerika'nın realite televizyon kültürü çılgınlığı temalarını güçlendirdi. New York Post , 2019'da, filmin "zenginler ve fakirler arasındaki genişleyen uçurumu doğru bir şekilde tahmin ettiğini", evsizler için gecekondu mahalleleri ve zenginler için gökdelenler tarafından tasvir edildiği şekliyle ele aldı.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7.5/10; 2017 için 7/10


Rollerball (1975)

- Bir spor oyununda oynanan futuristik bir distopya.Nihai Dövüş Şampiyonası (UFC) ve bir zamanlar "insan horoz dövüşü" olarak adlandırılan şeyin yükselişi, Norman Jewison'ın uyuyan hitinin yayınlanmasından on yıllar sonra tanınan ve oldukça popüler bir spor haline geldi. Yaptığım karşılaştırma yerinde: Koşulsuz şiddet sporu, engelsiz şiddet sporu, spekülatif kurgu dünyası dışında 45 yıl önce var olmayacak bir şey. Bu durumda, Rollerball sporu ultra şiddetli bir Roller Derby'dir. Sporlar şirketler tarafından finanse ediliyor, zenginler diğer herkesten habersiz ve kitleler için en anlamlı olan şey ünlülerin kültürü. Burada yedek zeka var. Hafife alınan bir film, basit bir şiddet eyleminden daha fazlası.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7.5/10; 2018 için 7/10


Blade Runner (1993)

- Gelecekte Los Angeles'ta, emekliye ayrılmak istemeyen yapay insanlar konu alınır.Nereden başlayalım? Harrison Ford'un Deckard'ı bir kopya mı? İnsan ruhu sonsuza kadar sorgulanacak mı? Günümüzde insan benzeri robotlar var mı? Elbette, teknoloji henüz tamamen ikna edici kopyalar için tam olarak orada olmasa da. Dijital reklam panoları her yerde mevcuttur. İklim değişikliği kapıda. Bilgisayarlarımızla konuşuyoruz ve şirketler hayatlarımızı her zamankinden daha fazla meşgul ediyor.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 9/10; 2019 için 8,5/10 (2020 distopik karşılaştırmaları için yarım puan daha az)


Soylent Green (1973)

- İnsanların yemek yiyemediği bir gelecekte, yüksek protein içeren Soylent Green adlı yiyecek satılmaktadır.kirlilik, yoksulluk, aşırı nüfus, ötenazi ve tükenen kaynaklarla sonuçlanan, sera etkisi nedeniyle ölmekte olan okyanusların ve yıl boyu süren nemin distopik bir geleceği

Öngörü Puanı: günümüz dünyası için 8.5/10; 2022 8.5/10


Children of Men (2006)

- 18 yıl boyunca hiçbir çocuk doğmamıştır, ama sonra bir kadın hamile kalır.Aklı kirli sokaklar ve kirli havadan daha fazlasına sahip distopik bir gerilim filmi. Yirmi yıllık insan kısırlığı, neredeyse küresel bir toplumsal çöküşe yol açtı ve Birleşik Krallık'ta kalan işleyen hükümet, oraya kaçan mültecilere insanlık dışı göçmenlik yasaları dayatıyor. Filmin ana teması kaçış ve umudun ikili vaadidir.

Öngörü Puanı: Güçlü (ve ürkütücü) artış potansiyeline sahip günümüz dünyası için 8/10; 2027 açıklanacak


12 Monkeys (1995)

- Gelecekte insanlığı tehdit eden bir virüsü durdurmak için geri dönüşler yapılmaktadır.İnsan yapımı virüsler" onlarca yıldır bilim kurgu yemi olmuştur. Çok azı Covid-19'u "insan yapımı" olarak adlandırıyor, ancak bu birkaç kişi giderek daha fazla ses çıkarıyor ve büyük ölçüde en aşırı siyasi parti çizgileri arasında yer alıyor. Film aynı zamanda bir vebadan sonraki umut hakkındadır

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7.5/10 diyelim, bu puanın artmaması dileğiyle; 2028 açıklanacak.


Demolition Man (1993)

- Los Angeles'ta suçlu ve polis bir zaman kapsülünde dondurulur ve gelecekte serbest bırakılır.Akıllı telefon tipi iletişim cihazları, dokunsal ekranlar ve ilgili teknolojiler. Bundan daha ağır bir şey yok.

Öngörü Puanı: günümüz dünyası için teknoloji için 5/10; 2032 açıklanacak.


V for Vendetta (2006)

- Britanya'da, halkın özgürlükleri için mücadele eden bir adamın hikayesi anlatılır.Kültürel üstünlük (bu durumda İskandinav), faşizm, terörizm, anarşi, korku, hükümet baskısı … devrimin nedeni ve nedeni olarak din.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 8/10, kendimizi sorumlu tutmazsak daha yüksek; 2038 açıklanacak


Event Horizon (1997)

- Uzay gemisi Event Horizon, bilinmeyen bir güç tarafından kontrol edilir.Mükemmel özel efektlere sahip bir zıplama-korkutma uzay filmi.

Öngörü Puanı: Bugünün dünyası için 1/10. Bana neyi kaçırdığımı söyle. 2047 açıklÇok değil. Mükemmel özel efektlere sahip bir zıplama-korkutma uzay filmi.anacak.


Minority Report (2002)

- Gelecekte, cinayetlerin önceden tahmin edilmesine yardımcı olan bir program kullanılmaktadır. Psişik önseziler keşfedilmedikçe, titizlikle seçilmedikçe ve becerileri için işe alınmadıkça , PreCrime muhtemelen yaşamlarımız boyunca gerçekleşmeyecek . Yorumun alaycı doğası bir yana, film, teknolojisine dayalı olarak makul bir geleceği temsil ediyordu. Birçok temasında "Blade Runner" ile karşılaştırılabilir olan "Azınlık Raporu", terörle mücadele teşkilatlarını ele aldığı için Cheney Doktrini'nin gerçek hayattaki önleyici saldırı metodolojisini eleştiriyor gibiydi. Filmin ana teması felsefidir: özgür iradeye karşı determinizm.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 8/10; 2054 açıklanacak.


Total Recall (1990)

- Mars'ta bir ajan, hatıralarının gerçek olup olmadığını keşfetmeye çalışır. Anılar değiştirilebilir mi? Şimdi yapabilirler. Teknoloji mevcuttur. İlaç farelerde test ediliyor: İnsan kullanımı için önerilen yeni bir ilaç olan ZIP'in travmatik anıların acısını azalttığı söyleniyor. Filmin önsezisi, büyük ölçüde hafıza kontrolüyle ilgili ortaya koyduğu felsefi sorulara dayanıyor

Öngörü Puanı: Bugünün dünyası için 7/10, vaatlerle; 2084 yılı için olası görünüyor.


A.I. Artificial Intelligence (2001)

Oldukça gelişmiş bir robotik çocuk, insan annesinin sevgisini yeniden kazanabilmek için "gerçek" olmayı özlüyor. Fütüristik bir bükülme ile Pinokyo , rezonans, öncelikle, hızla ilerliyormuşuz gibi görünen olası bir gelecek kynağından geliyor: Gelişmiş yapay zekaya sahip insan benzeri androidler

Sevecekler mi? hissedecekler mi ?

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7/10; 2101 yılı için '?' ama tahmin etmeye cüret ediyoruz, oldukça muhtemel.


Alien (1979)

- Bir uzay ticaret gemisi, imdat çağrısı olarak bilinmeyen bir ileti aldıktan sonra, mürettebattan biri gizemli bir yaşam formunun saldırısına uğrar ve çok geçmeden yaşam döngüsünün yeni başladığını fark ederler. Sigourney Weaver'ın Ripley'i, genellikle güçlü kadın kahramanlarda nadiren görülen, çift türlü bir doğa filminde güçlü bir kadın kahramandı. "Alien" basit bir korku şenliği değildi. Akıllıydı ve insanın açgözlülüğünün asalak doğasını -insan, insanlıkla eşanlamlıdır- ve bilimin bizi daha basit doğalarımızdan kurtaramayan hem yeteneklerini hem de sınırlamalarını kurnazca tasvir etti

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7/10; 2122 yılı için :?:


The Black Hole (1979)

- Uzaydaki bir gemi, karadelikte esrarengiz bir uzay gemisiyle karşılaşır. Bilim, o zamanlar olduğu gibi, ancak 2014'te astrofizikçi Neil deGrasse Tyson filmi "Tüm zamanların bilimsel olarak en az doğru filmi" olarak adlandırdı. Filmin sonunun (burada bozmayacağım) boşlukla ilgili dini bir benzetme olduğu söylendi ve bence bunu ulaşılabilir buluyorum. Robotlar ve insan arasındaki bulanık ayrımlar öne çıkarılıyor ve ana karakter Dr. Rheinhart'ın Genesis'ten alıntı yaparken "Tanrıyı oynamak" ve kara deliğin " bitmeyen yaşamı" temsil etmesi hakkında konuşması gösteriliyor. yaşamı" temsil etmesi hakkındaki konuşması , büyük ölçüde ağırlıksız bir meseleye ağırlık vermek için kasıtlı bir çaba gibi görünüyor.d

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 4/10; 2130 yılı için '?'


Sleeper (1973)

- Bir adam, gelecekte dondurulur ve 200 yıl sonra uyanır. Tartışmalı Woody Allen'ın ilk filmleri, ton olarak Marx Brothers filmlerine benzeyen çılgın hicivlerdi ve sonraki ürünleri kadar ciddi değildi. "Sleeper", Tor.com tarafından "Tüm zamanların en entelektüel distopyası" olarak adlandırıldı. Temalar arasında Orwellci, Büyük Birader benzeri bir gelecek, özgür iradenin ardındaki gerçek (özgür değildir), zayıf liderliğe dayalı toplumsal kayıplar, zihin kontrolü, bohemizm, tüketimcilik ve daha fazlası yer alıyordu.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 7/10; 2173 yılı için '?'


The Matrix (1999)

- Bir hacker, gerçekliğin bir bilgisayar simülasyonu olduğunu öğrenir ve insanlığı kurtarmak için savaşır. Son yılların en etkili bilim kurgu filmi olan “Matrix”, içinde yaşanacak gerçek dünyayı veya yapay bir dünyayı seçerken bireysel tercih ve ihtiyatlılığın güçlü temasını araştıran felsefi bir güç merkeziydi. Teknolojimiz gelişmeye devam ettikçe ve sanal gerçeklik giderek daha gerçekçi hale geldikçe, “Matrix” mevcut durumumuzdan kaçmak için şimdi yapabileceklerimizin daha modern bir yansıması haline geldi .

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 9/10; 2199 yılı için '?'


Forbidden Planet (1956)

- Bir uzay gemisi, garip bir gezegene iner ve gezegendeki gizemli olayları çözmeye çalışır. İnsanlığın içeriden ve gelişen teknolojiden gelen tehditleri. Kıskançlık, açgözlülük ve ego ile ilgili temalar gibi aşk ve insan savunmasızlığı da burada bol miktarda bulunur. Ancak alaka açısından, bilinçaltı bir dünya katili tarafından temsil edildiği şekliyle id, belirgin bir şekilde öne çıkarılır. Teknolojinin üstünlüğü, insanın zayıflığından daha etkileyici ve daha güçlü bir şey olarak eşit şekilde araştırılıyor

Öngörü Puanı: günümüz dünyası için 8/10, insan doğasını en iyi ve en kötü haliyle doğru bir şekilde temsil ediyor; 2220 yılı için '?'


The Fifth Element (1997)

- Beşinci elementi bulmak için bir takım insanlar ve yaratıklar, dünyayı kurtarmak için mücadele ederler. Yönetmen Luc Besson'un bir röportajda "The Fifth Element"in "büyük temalı bir film" olduğunu reddettiğini belirtmek gerekir ve kasıtlı olmasa da öne çıkan bazı sorunlar vardır. Siyasi yolsuzluk devam eden bir endişe gibi görünüyor ve ayrıca, filmin arka plandaki kadınları ve kadınları karakter olarak kullanması, filmdeki görece sessizlikleri nedeniyle tür ürününde marjinalleşmelerine katkıda bulunduğu için eleştirildi.

Öngörü Puanı: Bugünün dünyası için 5/10; 2263 yılı için '?'


Zardoz (1974)

- İnsanlar, yaşadıkları dünyada Zardoz adında bir tanrıya taparlar ama gerçekler çok farklıdı rBir Google parçacığına göre Connery'nin kostümü bir yana, “ Zardoz'un temaları çoktur: Üreemeyen ve ölümü arayamayan Vortex ölümsüzleri, ölüm olmadan hayatın tadını çıkaramayan bir elittir. Bir tanrının toplumdaki yeri ve bir tane yaratma ihtiyacı….

Öngörü Puanı: Maneviyat veya din ihtiyacına veya eksikliğine bağlı olarak günümüz dünyası için 6/10; 2293 yılı için '?'


Star Trek (1966)

- Bir uzay gemisi mürettebatı, farklı gezegenlerde ve uzayda maceralar yaşarlar. Prematüre. Film 11 yıl önce gösterime girdi ve henüz tam olarak hayata geçirilecek yeni icatlar veya fikirler yok. Ama kesinlikle gelecekler.

Öngörü Puanı: Hem bugünün dünyası için geçerli değil; 2387 yılı için '?'


Logan's Run (1976)

- İnsanlar, yaşam süreleri 30'u geçince öldürülmek zorundadır ve bir kaçış hikayesi anlatılır.Yine de ürkütücü bir şekilde öngörülü olduğunu kanıtlayabilecek başka bir spekülatif kurgu parçası. Filmde, bir kişi 30 yaşına geldiğinde, başka bir mutlu yaşam döngüsü vaadiyle sonlandırılıyor. Sandmen düzeni sağlar; koşucular 30 yaşına gelip de ölmek istemeyenlerdir.

Öngörü Puanı: Bugünün dünyası için 7.5/10, böyle bir harcanabilirliğin ulusal diyalogda bile olduğu gerçeğine dayanarak; 2500 yılı için olası.


Idiocracy (2006)

"İdiokrasi" her birini karışık bir etkiyle hicvediyor. İncelemeler genellikle orta ila iyi arasındaydı; izleyiciler büyük ölçüde uzak durdu.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için henüz çok fazla değil, bu nedenle Yok, ancak 2021 için büyük olasılıkla önemli bir puan; 2505 yılı için '?'


Barbarella (1968)

- Bir uzay macerası, gezegenler arası bir macera ve bir kadının hayatını konu alır. Filmin cinsel içerikli başlık karakterini tasvir etmesi, filmi bir kült favori haline getirdi. Bununla birlikte, modern dünyamıza yönelik öngörü açısından, müzik ( Duran Duran, adını filmin kötü adamından almıştır) ve cosplay gibi popüler kültürün belirli alanlarında oldukça etkili olmuştur , ancak başka pek bir şey değil.

Öngörü Puanı: İnsan olmayan yollarla orgazm sağlayan cihazlar açısından modern dünyamız için 2/10 (film bundan daha derin değil); aksi takdirde, bu bir boğuşmadan biraz daha fazlasıdır. 41. Yüzyılda bilinmeyen bir süre için '?'


Planet of the Apes (1968)

- Uzayda kaybolan bir astronot, kendini maymunların yönettiği bir gezegende bulur. Yukarıdaki makalede ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, filmde çok sayıda tema var, ancak önsezi açısından … henüz değil. Dizide günümüze uygun olduğu kanıtlanmış bazı filmler var ( yine makalede), ancak orijinali, dünyadaki yerimiz hakkında düşünmemizi sağlayan tema açısından daha zengin bir mesel . Neyse ki, henüz insanlığı bir nükleer bomba ile yok etmedik, maymunlar (henüz) konuşamıyor ve zamanda yolculuk henüz burada değil.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için geçerli değil ama film, insanın dikkatli olmazsa kendi kendini yok etme yeteneğine dair kesin bir uyarı. 3978 yılı için '?'


Dune (1984)

- Gezegen Arrakis'te baharatın peşinde olan bir hikaye anlatılır.Siyasette din ortadan kalkmadı ve güçlü bir varlıktır. Bir amaç için insanları bir araya getirmek için dinin sömürülmesi, bu durumda, Paul Atreides ve ailesinin İmparatorluk Başkenti olan çöl gezegeni Arrakis'i yemyeşil, yeşil bir cennete dönüştürmeye yardım etmek için Fremenleri (gezginleri) bir araya getirmek. Ekoloji üzerindeki insan kontrolü devam eden bir tema… Gerçekten de, kaynak materyalin bugünle ilgili temaları hakkında ciltler dolusu yazılabilir, ancak burada tartıştığımız David Lynch'in 1980 yapımı filmi ne izleyiciler ne de eleştirmenler tarafından iyi karşılanmadı. . Temalar kayboldu veya tamamen kesildi.

Öngörü Puanı: Günümüz dünyası için 8/10; 10.191 yılı için '?'


Geleceği tahmin eden filmler, hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak, insanoğlunun önündeki olası senaryoları gözler önüne seriyor. Bu filmler, bazen yalnızca eğlence amaçlı olsa da, bazen de toplumsal, siyasi veya teknolojik gelişmelere dair önemli mesajlar içeriyor. Ne olursa olsun, bu filmler, bize geleceği sadece düşlemekle kalmayıp, aynı zamanda kendi geleceğimiz için de bir şeyler yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.

74 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page