top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

İlk Oy Hakkı Mücadelesi: Suffragette

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2021

1900'ler başlarında İngiltere'de kadınların oy hakkı için yaptığı mücadeleyi konu edinen Suffragette filmi Sarah Gavron'ın uzun metrajlı ikinci kurmaca filmidir. Tarihteki ilk feminist hareketlere dayandırılan hikayede oy kullanma hakkını elde etmeye çalışırken İngiltere devletinin karşı baskısına maruz kalmaktadırlar.



İlk başta barışçıl bir mücadele sürdüren, gizli buluşmalarla bir araya gelen işçi sınıfına mensup kadınlar iş ve sosyal hayatlarını koruyabilmek ve eşit haklara sahip olabilmek için daha ciddi adımlar atmak zorunda kalırlar.


Filmin konsuna değinmek gerekirse başrolümüz Maud bir paket teslimine giderken şuan süfrajet olarak adlandırılan ve radikal kadın hakları savunucusu anlamına gelen o dönemki grubun gösterisine denk gelir. Maud gösteriye ilgilidir ve aynı yerde çalıştığı arkadaşı Violet bunu farkeder. Violet'in çabaları sonucunda oy hakkı olmadan kendilerinin bir geleceğe, özgür bir geleceğe, sahip olamayacaklarını anlayan Maun iyice hareketin içinde yer almaya başlar.

Maud bütün riski göze alarak girdiği bu yolda sözcü durumuna gelmesi onun dikkat çekmesine neden olmuştur. Tutuklanan Maud olaylardan, hareketin içinde bulunanlardan korktuğu kadar mücadelelerini gördükçe arzusuda artmaktadır.


2015 yapımı bu ingiliz tarihi drama filminin yönetmen koltuğunda Sarah Gavron otururken senaristi ise Abi Morgan'dır. Filmin oyuncu kadrosunda ise Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Anne‑Marie Duff gibi dikkat çekici isimler yer almaktadır.

14 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page