top of page

İnsanlığın Çürümüş Tarafı: Central Park Beşlisi ve When They See Us

Dizi furyasına göz attığımızda gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan birçok yapıt olduğunu görüyoruz. Bunların bazısı ilham veren başarılı insanların yaşamlarından bazıları ise belgesel tadında hayret verici olaylardan uyarlanan dizilerdir. Bu yazıda ikinci kısma dahil olan When They See Us’ın işlediği çarpıcı olayı ele alacağız.

tutuklanan 5 çocuk

When They See Us Netflix yapımı 4 bölümlük bir mini dizidir. İzlerken çaresizliği sonuna kadar hissettiğimiz bu dizi zamanında dünyayı kasıp kavuran ve hâlâ konuşulmaya devam eden “Central Park Beşlisi” olayından uyarlanmıştır. Dava şu ki bir gece birisi Central Park’ ta 28 yaşındaki Trisha Meili’ ye tecavüz etmiş ve cinayet teşebbüsünde bulunmuştur. Olay sırasında ise parkta yaşları 13-16 yaşlarında bir grup siyahi genç vardır. Olay yerine ulaşan polisler tarafından tutuklanan altı siyahi genç -hatta çocuk demek daha doğru olur-, birtakım sözde devlet memurlarının baskısı sonucunda olayla alakaları olmamasına rağmen suçu kabul etmek zorunda kalmışlardır. Suçsuz yere yatılan onca yıldan sonra asıl zanlı bulunmuş ve bu gençlerden beşi çıkarılmıştır. Serbest bırakılmadan sonra açılan dava sonucunda New York devletince 45 milyon dolar kendilerine onca yılın “kefareti” olarak verilmiştir. Fakat altı çocuktan birisi olan Lopez, tüm suçlamaları reddetmiş ama bir şey vardır ki olaylar içerisinde bir kişi de daha darp edilmiştir ve Lopez de olayı geçen kadına tecavüz suçlamasıyla itham edilmekten korktuğu için koşucuya darp suçlamasını kabul etmek zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda da diğer beş gençten 20 yıl sonra hapishaneden çıkabilmiştir.

protesto eden insanlar

Görüldüğü gibi sırf siyahi oldukları ve yetkililerin olayla alakalı araştırma yapmaya tenezzül etmediklerinden dolayı haksız yere onca yıl yatan 5 çocuk Anton McCray, Kevin Richardson, Raymond Sanatana, Korey Wise, Yusef Salaam ırkçılığı dibine kadar yaşamış ve sırf ten renklerinden dolayı böyle bir hayata mahkûm edilmişlerdir. Hatta dünyaca tanıdık bir isim olan Donald Trump bu tutuklamaya sonuna kadar destek vermiş. Bu da yetmezmiş gibi New York News’a reklam vererek 5 gencin idamını istemiş ve polisleri bu yönde göreve davet etmiştir. İşte tüm bu olayları ele alan When They See Us dizisi yayınladıktan sonra bu hazin olay tekrar hatırlanmış ve ABD’ de büyük ses çıkarmıştır. Diziyle birlikte “olaydan bir haber kurban edilmiş çocukların” dava süresince ve sonrasındaki çaresizlikleri, kaybolan onca senelerinin üzüntüleri ve ırkçılık için mücadele veren insanların kızgınlığını; kısacası adaletsizlik içinde insanlığın çürümüş yanlarını görmüş olacaksınız. Birçok dram ve dönem işi yapıtlarına önderlik eden Ava DuVernay'ın yönetmenliğini yaptığı dizi 8.8 puanla en iyi mini diziler arasında yerini almıştır.  


İyi seyirler dileriz.

15 görüntüleme2 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 23
Rated 5 out of 5 stars.

Ellerinize sağlık. Gerçekten merak ettim, diziyi mutlaka izleyeceğim.

Like

Guest
Aug 21
Rated 5 out of 5 stars.

Çok güzel bir inceleme olmuş.👌🏻

Like
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page