top of page

Kitaplardan Uyarlanan En İyi Filmler

Kitaplardan Uyarlanan Diziler listesindede bahsettiğimiz yeni listemizde kitaplardan uyarlanan bazı filmleri derledik. Yerli ve yabancı filmlere değindiğimiz listede kitaplardan uyarlandığını duyunca şaşıracağınız filmler olduğuna eminiz. Bu kadar muhteşem filmin kitaplardan uyarlanmış olmasıda sinema söktörünün kitaplardan ne kadar etkilendiğini gözler önüne seriyor.


Açlık Oyunları (2012)

IMDB / 7.2

2012 yapımı Açlık Oyunları çıktığı günden itibaren sevilen bir film olmayı başardı. Devam filmleri ile başarısına başarı katan seri Gary Ross yönetmenliğinde çekildi. Oyuncu kadrosunda Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth ve Woody Harrelson isimlerinin yer aldığı Açlık Oyunları hem kitaptan uyarlanası hemde seri olmasıyla bir çok listede başarılı yerler edindi. Bir grup insanın arena denilen yere konularak birbirleri ile savaşıp canlı çıkmaları üzerine ilerleyen bir hikaye gibi gözüken Açlık Oyunları özellikle ilerleyen filmlerde toplumsal olayları şekillendirecek bir şeye dönüşüyor.


Baba (1972)

IMDB / 9.2

Hepimizin bildiği o meşhur film. Aslında üç filmlik bir seri olan Baba, en iyi Al Pacino filmleri arasında yer alıyor. 1972, 1974 ve 1990 yıllarında seyirci ile buluşan Baba serisi başyapıt niteliği taşıyor. Yönetmen koltuğunda Ford Coppola'nın yer aldığı filmde Al Pacino ve Marlon Brando başrolleri paylaşıyorlar. Baba filmi hikayesini anlatmaya gerek duymadığımız bir yapım.


Marslı (2015)

IMDB / 8.0

Andy Weir’in romanından uyarlanan, Ridley Scott'ın yönetmenliği ile sinemaya taşınan Marslı filmi gerek matematiksel hesaplamalarının gerçikçiliği gerek sürüklüyici doğası gereği çok çabuk beğenildi. En iyi bilim kurgu filmlerinden 2015 yılının en iyi filmleri arasında gösterilen Marslı’nın oyuncu kadrosunda ise Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara ve Chiwetel Ejiofor gibi isimler yer alıyor. İsmindende anlayacağınız üzere Mars gezegeninde geçen filmde başrolümüzün orada geçirdiği süre, karşılaştığı zorluklar ve başardıkları bizlere anlatılıyor.


Forrest Gump (1994)

IMDB / 8.8

Forrest Gump gerçekten kalitesi ile çoğu filmden kendisini ayıran bir film. Hikayesi, oyunculuklar, müzikler ne isterseniz hepsi çok iyi. Robert Zemeckis yönetmenliğinde çekilen filmde Tom Hanks bizlere bir sanat icra ediyor. Bir bankta oturan Forrest yanına gelen iki yabancıya hayat hikayesini anlatmaya başlar. Dram, heyecan ve mutluluk vaat eden bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz.


Piyanist (2002)

IMDB / 8.5

2. Dünya Savaşı sırasında Varşova'da bir Yahudi olarak yaşayan piyanist Wladyslaw Szpilman özelide izlediğimiz film bizlere o zamanı ve özellikle Yahudi soykırımı ile savaşı en acı taraflarıyla göstermeye çalışıyor. Yönetmen koltuğunda Roman Polanski'nin oturduğu filmde Adrien Brody'nin muhteşem oyunculuğu bizleri kendine hayran bırakmayı başarıyor.


Yeşil Yol (1999)

IMDB / 8.6

Listede bulunan en itkeli filmlerden birisi olan Yeşil Yol yine Tom Hanks'in oyunculuğu ile bizleri kendine hayran bıraktığı bir yapım. Frank Darabont yönetmenliğinde Stephan King romanından uyarlanan Yeşil Yol, Michael Clarke Duncan ve Tom Hanks'in başrolünü paylaştığı bir başyapıt. İzlerken gözyaşlarına hakim olabilmekte zorlanacağınız yapımlardan bir tanesi.


Çizgili Pijamalı Çocuk (2008)

IMDB / 7.8

Mark Herman yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan Çizgili Pijamalı Çocuk filmi yine Yahudi soykırımını ele alan bir yapım. Bu filmi diğerlerinden ayıran ise savaşın ve soykırımın küçük iki çocuk tarafından gözler önüne serilmesi. Toplama kampında bulunan Bruno ile bir Nazi komutanının oğlunun aralarındaki tel örgüye rağmen kurdukları arkadaşlık filmin ana konusunu oluşturuyor. Gerek işlenişi gerekse sonu ile insanları duygulandıran bu yapım aynı zamanda sürpriz son ile seyirciyi şaşırtmayı başarıyor.


Kuzuların Sessizliği (1991)

IMDB / 8.6

Litemizde bulunan Kuzuların Sessizleği korku/gerilim temasıyla listelerde zor bulunan bir film. Fakat korku türünde olan yapımımız 5 dalda Oscar kazanınca kalitesini kanıtlamak için başka bir şey yapmasına gerek kalmıyor. Yonathan Demme yönetminliğinde sinemaya uyarlanan Kuzuların Sessizliği'ned Anthony Hopkins ve Jodie Foster filmin başrollerini paylaşıyor.


Muhteşem Gatsby (2013)

IMDB / 7.2

Hikayeyi yazar olmak için New York'a gelen Nick Carraway gözünden izliyoruz. 1920'li yıllarda eğlence ve çılgın partilerin merkezi olan New York'ta milyoner Jay Gatsby yani muhteşem Gatsby ile yolları kesişen Nick, Gatsby'nin muhteşem aşkını gözlemlemeye ve aynı zamanda bir çöküşe şahit olmaktadır. Çekimleri, sahneleri, ambiyansı ile sizi direk içine çeken filmde Leonardo DiCaprio'nun oyunculuğu ile içinden çıkılamaz bir seviyede kalıyoruz.


Harry Potter (2001)

IMDB / 7.6

En meşhur kitap uyarlamalarından olan Harry Potter serisi bütün dünyanın bildiği hem titaplıra hem filmleri ile insanları kendine hayran bırakan bir seri. İlk filminden son filmine büyülü bir dünyada gezdiğimiz Harry Potter 8 fantaistik filmden oluşuyor. Oyuncu kadrosunda Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Tom Felton ve Alan Rickman gibi isimlerin olduğu yapım konusuna değinmimize bile gerek olmayan muhteşem bir seri.


Küçük Kadınlar (2019)

IMDB / 7.8

Çok güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip olan Küçük Kadınlar En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ına da adaylıklar almıştır. Başrollerini Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen ve Laura Dern'in paylaştığı filmde son yılların yükselen oyuncusu Timothée Chalamet'te yer alıyor. Bu romantik/daram türündeki filmde, İç Savaş'ın ardından Amerika'da yaşamaya devam eden dört kardeşin mücadelesini izliyoruz. Meg, Jo, Beth ve Amy isimlerindeki dört küçük kadın artık büyümek zorundalardır ve bu geçişin o dönemde zorluklarını bizlere aktarmayı başaran yapım listemizde önemli bir yer edinmiştir.


Yüzüklerin Efendisi (2001)

IMDB / 8.8

Yüzüklerin Efendisi serisi muhteşem bir seri. Bunu dile getirmeye bile gerek yok. Yapım yılı ve puanı olarak ilk filmi ele almış olsakta Yüzüklerin Efendisi bölünmez bir bütün. Peter Jackson yönetmenliğindeki filmlerin çıktığı dönemde almadıkları ödül kalmadı. En İyi Film Oscarı'nı alması ise Oscar tarihi açısından çok farklı bir andı. Bilim kurgu türünde Oscar alan ilk film olan Yüzüklerin Efendisi kitaplarıylada dünyayı kasıp kavurmuştur.


Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi (2008)

IMDB / 7.8

Başrollirendi Brad Pitt ve Cate Blanchett'in yer aldığı Benjamin Btton'ın Tuhaf Hikayesi En İyi Film Oscarı'na da aday gösterilmiştir. Enteresan bir hikayesi olan film izlerken bizi bu olayları düşünmeye itiyor. Benjamin Button yaşlı bir insan görünümünde doğuyor. Hatta organlarıda yaşlı bir insan kadar bitmiş dirimda. Fakat zaman onun için tersten akıyor.


Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

IMDB / 8.6

Listemize yerli filmler eklemezsek eksik kalırdı. Özellikle kitaplardan uyarlanan iki yapım varki. Bizler için derinden yeri olan iki film. Bunlardan ilki Selvi Boylum Al Yazmalım. Atıf Yılmaz yönetmenliğinde sinemaya uyanlanan Cengiz Aytmatov'un Selvi Boylum Al Yazmalım'ı başrollerinde Kadir İnanır ve Türkan Şoray gibi iki efsane Yeşilçam oyuncusunu barındırıyor. Kamyoncu İlyas ile Asya'nın aşkını izlediğimiz film aynı zamanda toplumsal mesajlarıylada Türk sinemasının başyapıtlarından biri olmayı başarıyor.


Hababam Sınıfı (1975)

IMDB / 9.3

Ben çöken eğitim sistemini anlattım, hepimiz güldük! - Rıfat Ilgaz

Rıfat Ilgaz'ın efsane serisi Hababam Sınıfı'nın sinema uyarlaması ile listemizin son sırasına geliyoruz. Her yaştan insanı kendine çeken, her seferinde zıkılmadan izlediğimiz Hababam Sınıfı serisi Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Başrollerinde Kemal Sunal, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Adile Naşit'in yer aldığı filmde daha nice efsanelirin olduğu Hababam Sınıfı, Ertem Eğilmez'in yönetmenliği ile bizlere aktarılıyor.


28 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page