top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

Kültür ve Turizm bakanlığı gelmiş geçmiş en iyi Türk filmlerini listeledi! İşte Kültür ve Turizm Bakanlığına göre gelmiş geçmiş en iyi 10 Türk filmi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla 2014 yılında bir oylama düzenledi ve gelmiş geçmiş en iyi 100 Türk filmini belirledi. Bu listede yer alan filmler, Türk sinemasının tarihine, kültürüne ve sanatına katkıda bulunan eserler olarak kabul ediliyor. İşte Kültür ve Turizm Bakanlığına göre gelmiş geçmiş en iyi 10 Türk filmi:

1. Susuz Yaz (1963)

Susuz Yaz (1963)

Metin Erksan'ın yönettiği ve Erol Taş, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Alaettin Altıok'un oynadığı film, bir çiftçinin su kaynağı üzerindeki hırsı ve cinsel baskısı nedeniyle yaşadığı dramı konu alıyor. Film, 1964 yılında Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanarak Türk sinemasının uluslararası alanda tanınmasını sağladı.


2. Hababam Sınıfı (1974)

Hababam Sınıfı (1974)

Rıfat Ilgaz'ın efsane kitaplarından uyarlanan, Ertem Eğilmez'in yönettiği ve Kemal Sunal, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Tarık Akan gibi usta oyuncuların rol aldığı film, tembel, saf ve yaramaz öğrencilerin maceralarını anlatıyor. Film, Türk sinemasının en sevilen ve en çok izlenen komedi filmleri arasında yer alıyor.


3. Babam ve Oğlum (2005)

Babam ve Oğlum (2005)

Çağan Irmak'ın yönettiği ve Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra, Ege Tanman gibi isimlerin başrollerini paylaştığı film, 1980 darbesi sonrası ailesiyle arası açılan bir gazetecinin, babası ve oğluyla yeniden yakınlaşma çabasını anlatıyor. Film, duygusal sahneleri ve başarılı oyunculuklarıyla izleyicileri etkiledi.


4. Eşkıya (1996)

Eşkıya (1996)

Yavuz Turgul'un yönettiği ve Şener Şen, Uğur Yücel, Sermin Hürmeriç, Yeşim Salkım gibi oyuncuların yer aldığı film, 35 yıl hapis yattıktan sonra tahliye olan bir eşkıyanın, intikam ve aşk arayışını konu alıyor. Film, Türk sinemasının en başarılı polisiye-dram filmleri olarak kabul ediliyor.


5. Canım Kardeşim (1973)

Canım Kardeşim (1973)

Ertem Eğilmez'in yönettiği ve Tarık Akan, Kahraman Kıral, Halit Akçatepe, Metin Akpınar gibi oyuncuların oynadığı film, ölümcül bir hastalığa yakalanan küçük kardeşinin son isteğini yerine getirmek için televizyon arayan iki fakir kardeşin hikayesini anlatıyor. Film, hem komik hem de hüzünlü sahneleriyle izleyicilerin gönlünde taht kurdu.


6. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Atıf Yılmaz'ın yönettiği ve Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin, Hülya Tuğlu gibi oyuncuların rol aldığı film, bir kadının aşkı ve mantığı arasında kaldığı zorlu hayatını anlatıyor. Film, Türk sinemasının en unutulmaz romantik-dram filmleri arasında gösteriliyor.


7. Züğürt Ağa (1985)

Züğürt Ağa (1985)

Nesli Çölgeçen'in yönettiği ve Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı, Füsun Demirel gibi oyuncuların oynadığı film, köyündeki su kaynağını satıp İstanbul'a göç eden bir ağanın, büyük şehirde yaşadığı zorlukları ve değişimi konu alıyor. Film, hem toplumsal hem de kişisel bir eleştiri sunuyor.


8. Yol (1981)

Yol (1981)

Yılmaz Güney ve Şerif Gören'in yönettiği ve Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay gibi oyuncuların yer aldığı film, izinli olarak evlerine giden beş Kürt mahkumun yaşadıklarını anlatıyor. Film, Türkiye'nin siyasi, sosyal ve kültürel sorunlarına ışık tutuyor.


9. Vizontele (2001)

Vizontele (2001)

Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği ve Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cem Yılmaz gibi oyuncuların rol aldığı film, televizyonun ilk kez bir Anadolu kasabasına gelmesiyle yaşanan komik ve dramatik olayları anlatıyor. Film, hem nostaljik hem de eğlenceli bir atmosfer sunuyor.


10. Bir Zamanlar Anadolu'da (2010)

Bir Zamanlar Anadolu'da (2010)

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ercan Kesal gibi oyuncuların oynadığı film, bir cinayet davasının araştırılması sırasında yaşananları anlatıyor. Film, Türk sinemasının en başarılı psikolojik-gerilim filmleri olarak değerlendiriliyor.


Bu filmler, Kültür ve Turizm Bakanlığına göre gelmiş geçmiş en iyi 10 Türk filmi olarak seçildi. Bu filmleri izleyerek Türk sinemasının gelişimine, zenginliğine ve çeşitliliğine tanık olabilirsiniz.


86 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page