top of page

Laal Singh Chaddha: Forrest Gump'un Bollywood Uyarlaması

‘Laal Singh Chaddha’, Aamir Khan'ın başrol oynadığı Bollywood bir filmidir ve Hollywood filmi ‘Forrest Gump’ın uyarlamasıdır. Film Hindistan'da iyi karşılandı ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede gösterime girdi.



Bollywood filmleri Türkiye'de çok popüler olmayabilir, ancak Hindistan ve Türkiye'nin ana akım sinemasında estetik, melodram ve komedi gibi benzerlikler gözlemlenebilir. Bollywood'un karakteristik özelliği olan müzikal ve dans sahneleri Türk sinemasında yoktur, ancak her iki ülkenin sinemalarında da müziğin aşırı kullanımı ve benzer duygusal oyunculuk tarzları vardır.



‘Laal Singh Chaddha’ filminin senaristi Atul Kulkarni, yıllar önce altı Oscar kazanan ‘Forrest Gump’ filmini bir Hint hikayesine uyarlamaya karar verdi. Senaryoyu 20 yıl önce yazmaya başladı, ancak Aamir Khan'ı ilgilendirmek kolay olmadı. Yeniden yapım hakları için Paramount ile görüşmeleri sonuçlandırmak daha da uzun sürdü.


Kulkarni, Winston Groom'un romanı yerine Oscar kazanan senaryo yazarı Eric Roth'un uyarlamasını Hint uyarlamasının temeli olarak kullandı. Roth'un senaryosunun romandan çok gevşek bir uyarlaması olduğunu hatırladığımızda, ‘Laal Singh Chaddha’nın orijinal kaynak materyalden önemli ölçüde farklı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak, ana karakterin farklılığını tanımlarken, Kulkarni Hollywood yapımından ziyade romana daha yakın görünüyor.


Orijinal filmin başrol oyuncusu Tom Hanks'in canlandırdığı Forrest Gump karakteri, düşük IQ'ya sahip olarak tasvir edilirken, romanda bazı alanlarda üstün yeteneklere sahip atipik bir karakter olarak tasvir edilir. Hint uyarlaması benzer bir yaklaşımı izliyor.


Kulkarni'nin orijinal filmden sadık kaldığı bazı sahneler olsa da, örneğin "uçan tüy" açılış sahnesi gibi, Hint uyarlamasının Amerikan versiyonundan tamamen ayrıldığı birçok yer vardır. Örneğin, orijinal filmin açılış sahnesinde, Forrest Gump bir kutu çikolata ile bir bankta oturur ve hayat hikayesini etrafındakilere anlatır. Buna karşılık, Laal (Aamir Khan) bir tren yolculuğu sırasında dinleyiciler tarafından çevrelenmiş olarak görünür.

28 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page