top of page

Oscar Kazanamamış 10 Harika Film

Oscar ödülleri, sinema dünyasının en prestijli ve en çok beklenen ödüllerinden biridir. Her yıl düzenlenen törende, akademi üyeleri tarafından belirlenen kategorilerde en iyi filmler, yönetmenler, oyuncular ve diğer sinema çalışanları ödüllendirilir. Ancak her zaman aday olan filmler arasından bir tanesi kazanabilir. Bu da bazen çok beğenilen ve başarılı bulunan filmlerin Oscar ödülü alamadan törenden ayrılmasına neden olur.


Bu yazıda, Oscar ödüllerinde aday olmuş fakat kazanamamış en iyi filmleri listeleyeceğiz. Bu filmler, hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden yüksek puanlar almış, sinema tarihine damga vurmuş veya kült haline gelmiş filmlerdir. Ancak Oscar ödülü almak için yeterli olmamıştır. İşte Oscar ödüllerinde aday olmuş fakat kazanamamış en iyi filmler:


Esaretin Bedeli (1994)

IMDB'nin en iyi filmler listesinde birinci sırada yer alan bu film, 7 dalda Oscar adaylığı almış ancak hiçbirini kazanamamıştır. Film, bir banka soygunu suçundan haksız yere hapse atılan Andy Dufresne'in hapishane hayatını ve arkadaşı Red ile olan dostluğunu anlatır. Film, insan ruhunun direncini, umudun gücünü ve adaletin önemini vurgular.


Baba 2 (1974)

Sinema tarihinin en iyi devam filmlerinden biri olan bu film, 11 dalda Oscar adaylığı almış ve 6'sını kazanmıştır. Ancak en önemli kategorilerden biri olan En İyi Film ödülünü The Sting'e kaptırmıştır. Film, hem genç Vito Corleone'in Amerika'ya göç etmesini ve mafya lideri olmasını hem de oğlu Michael Corleone'in aile işlerini devralmasını ve karşılaştığı zorlukları anlatır. Film, baba-oğul ilişkisini, iktidarın getirdiği sorumlulukları ve ahlaki çıkmazları gözler önüne serer.


Yurttaş Kane (1941)

Sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilen bu film, 9 dalda Oscar adaylığı almış ancak sadece En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazanabilmiştir. Film, Amerika'nın en zengin ve en güçlü medya patronu Charles Foster Kane'in hayatını ve ölümünden sonra bıraktığı gizemli sözcük "Rosebud"un anlamını araştıran bir gazetecinin hikayesini anlatır. Film, medyanın etkisini, gücün yozlaştırıcı etkisini ve insanın mutluluğunu arayışını konu edinir.


Ucuz Roman (1994)

Quentin Tarantino'nun yönettiği bu film, 7 dalda Oscar adaylığı almış ve En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazanmıştır. Ancak En İyi Film ödülünü Forrest Gump'a bırakmıştır. Film, birbirine bağlı farklı karakterlerin hikayelerini anlatır ve Tarantino'nun tarzını yansıtan diyalogları, çarpıcı sahneleri ve soundtrack'i ile dikkat çeker. Film, suç dünyasının yozlaşmışlığını, popüler kültürün etkisini ve insan ilişkilerindeki tuhaflıkları konu edinir.


Sıkı Dostlar (1990)

Martin Scorsese'nin yönettiği bu film, 6 dalda Oscar adaylığı almış ancak sadece En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanabilmiştir. Film, 1950'lerden 1980'lere kadar New York'ta faaliyet gösteren bir mafya grubunun yükselişini ve düşüşünü anlatır. Film, suç dünyasının çekiciliğini, bağımlılık yaratan yapısını ve bu dünyada hayatta kalmak için yapılan fedakarlıkları vurgular.


12 Kızgın Adam (1957)

Sidney Lumet'in yönettiği bu film, sadece 3 dalda Oscar adaylığı almış ancak hiçbirini kazanamamıştır. Film, bir jüri odasında, bir genç adamın ölüm cezası almasına karar verecek olan 12 jüri üyesinin tartışmalarını anlatır. Film, adaletin önemini, önyargının etkisini ve demokratik karar almanın zorluğunu vurgular.


Brokeback Dağı (2005)

Ang Lee'nin yönettiği bu film, 8 dalda Oscar adaylığı almış ancak En İyi Film ödülünü Crash'e kaptırmıştır. Film, Wyoming'de bir çiftlikte çalışan iki adamın, Ennis Del Mar ve Jack Twist'in, bir yaz boyunca yaşadıkları yasak aşkı anlatır. Film, aşkın zorluğunu, toplumun baskısını ve ayrılığın acısını vurgular.


Er Ryan'ı Kurtarmak (1998)

Steven Spielberg'in yönettiği bu film, 11 dalda Oscar adaylığı almış ve 5 ödül kazanmıştır. Ancak En İyi Film ödülünü Shakespeare in Love'a kaptırmıştır. Film, Normandiya Çıkarması sırasında bir grup askerin, ölen üyesinin kardeşini kurtarmak için çıktıkları tehlikeli yolculuğu anlatır. Film, savaşın acısını, insanlık dışı şartlarını ve askerlerin karşılaştığı zorlukları konu edinir.


Bu listedeki filmler, sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan ve çeşitli nedenlerle Oscar ödülünü kazanamamış olsa da, izleyiciler ve eleştirmenler tarafından sevilen ve takdir edilen filmlerdir.

543 görüntüleme0 yorum

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page