top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

Secret Invasion İnceleme: Marvel'ın Yeni Tehlike Dolu Macerasının 1. ve 2. Bölüm İncelemesi

Yazımızda Secret Invasion'ın 1. ve 2. bölümleri hakkında spoiler içermeyen bir incelemenin tamamlanmış hali bulunmaktadır:

Secret İnvasion İnceleme

Son birkaç yılda Marvel Sinematik Evreni, evrenler arası projeler ve kozmik hikayelere odaklanma gibi en büyük kavramlarıyla çalıştı. Secret Invasion ise, düzenli eski Dünya'nın arka sokak gölgelerinde geçen bir hikaye ile tamamen farklı bir atmosfer sunuyor. Soğuk Savaş filmlerinin paranoya duygusunu yaratmayı amaçlayan bir gerilim filmi olarak yazılan bu dizi, MCU'nun dördüncü aşamasındaki The Falcon and The Winter Soldier'dan bu yana ilk kez yetişkin bir izleyici kitlesine hitap ediyor. İlk iki bölüm, tanrılar, büyücüler, çok evrenli gezginler ve galaktik eğlenceliklerin sahnede olduğu iki yılın ardından, ferahlatıcı ve etkileyici bir deneyim sunuyor. Ancak, Secret Invasion'ın türün gerektirdiği korku ve heyecan seviyelerini tam olarak sunabileceği konusunda şüpheler mevcut.


Eğer The Falcon and The Winter Soldier'ı takip ettiyseniz, Secret Invasion'ın birçok temelini hemen tanıyacaksınız. Bu, kahramanımız Samuel L. Jackson'ın canlandırdığı Nick Fury'nin, gölgeli düşmanlarından üç adım geride hissettiği bir casusluk dizisi. Bu düşmanlar, sıradan insanlar ve güç sahibi kişiler arasına gizlenen bir isyancı Skrull fraksiyonudur. Falcon'un Flag Smashers'larına benzer şekilde, onlar da haklı bir amaçları olan sempatik teröristler olarak tasvir ediliyorlar. Captain Marvel'ın olaylarından on yıllar sonra, Skrullar kendilerine vaat edilen yeni yurdu henüz elde edememişlerdir ve birçokları anlayışlı bir noktaya gelmiştir. Kingsley Ben-Adir'in kararlı Gravik liderliğindeki isyancı Skrull'ların yöntemleri de Flag Smashers'larınkileri yansıtıyor. Tamamen bilim kurgu hilelerine dayanmak yerine, hikayenin şaşırtıcı bir şekilde karamsar tonu, küresel hükümetlerin ABD'yi Rusya ile bir savaşa sürüklemek için sahte bir saldırı planlamasına odaklanıyor. Fury ve ekibi, tüm bunlara karşı tamamen savunmasızdır ve umutsuzluk ve çaresizlik duygusunun hem Fury hem de Skrull hikayelerine dahil olacağı açıktır.


Marvel için oldukça karanlık bir bölge olan bu durum oldukça ilginçti. Ama elbette, bombalar Skrull'ların ana stratejisi değil. Dizi Secret Invasion adını taşıyor ve türünün gerektirdiği heyecanı sağlamak için Skrull'ların insanlıkla birleşebilme ve onların arasına karışabilme yetenekleri merkezi bir rol oynuyor. Bu küçük ölçekte iyi bir şekilde kullanılıyor ve Skrull'ların sessiz istilasının ne kadar derine nüfuz ettiğini gösteren keyifli sürprizler sunuyor. Ancak, endişem şu ki, bu merkezi kavramın gerçekten ihtiyaç duyduğu korku eksikliği var.

Secret İnvasion İnceleme

"Secret Invasion, gerçek paranoya olmadan bir paranoya gerilim filmi olma tehdidi altında. Temel kavram, herhangi bir insanın bir Skrull olabileceği yönünde, ancak - en azından bu ilk iki bölümde - gerçek bir gerilim eksikliği var. Çekirdek kadronun çoğu zaten Skrull olarak doğrulandı ve bu yüzden sahte bir karakter olarak ortaya çıkabilecek çok az karakter var. İnsan kadrosu önümüzdeki birkaç bölümde sayıca ve önem olarak önemli ölçüde artmazsa, sahte karakter sürprizleri önemsiz hissettirebilir. Skrull'ların tehdidi insan kadrosunda dehşet uyandırmalı ve paranoya yaratmalı, John Carpenter'ın The Thing filminde olduğu gibi. Ne yazık ki, şu anda bununla ilgili çok az şey var, ancak önemli bir açığa çıkarma Secret Invasion'ın daha çok dramatik ironiyi sürdürmekten ziyade şok edici dönüşlere odaklandığını gösteriyor."


Ayrıca, orijinal çizgi roman hikayesine dayanan Secret Invasion kavramının süper kahramanlar olmadan nasıl çalışabileceği konusunda da endişelerim var. 2008'deki Brian Michael Bendis'in sekiz sayılık hikayesindeki korku, Dünya'nın en önemli savunucularının aslında birer Skrull olduğu gerçeğine dayanıyordu. Kara Bolt, Captain Marvel ve Hank Pym gibi güçlü kahramanların aslında Skrull olduğunu öğrenmek dehşet vericiydi (ve heyecan vericiydi). Ancak bu uyarlamada sadece bir tane Avenger var - Don Cheadle'ın canlandırdığı Rhodey - ve en azından şu ana kadar o daha çok siyasi danışmandan çok bir süper kahraman gibi görünüyor. Bu yüzden Secret Invasion'ın çizgi roman ilhamını aynı ağırlıkta taşıyabilmesine şüpheyle yaklaşıyor.

Secret İnvasion İnceleme

Ancak Secret İnvasion asla ideal korku seviyelerine ulaşmasa bile, ilk iki bölüm yine de yatırım yapmaya teşvik edecek kadar güçlü yanlarını sergiliyor. Bunların en başında hiç şaşırtıcı olmayan bir şekilde Samuel L. Jackson geliyor ve kendisini dizinin en değerli oyuncusu olarak kanıtlıyor. Birçok yönden hala bildiğimiz ve sevdiğimiz Nick Fury'ye benziyor. Bu daha karanlık atmosferde komedi sunan nadir karakterlerden biri. Olivia Colman'ın havalı ve çılgın MI6 ajanı Sonya Falsworth ise başlıca güldüren karakter. Klasik MCU komedi karakterlerinin aksine, esprili laflar veya komik çıkışlar yerine karanlık tehditkar sözlerle enerjik bir şekilde sunuyor. Saniye saniye hatırlanacak bir lezzet katıyor ve ikinci bölümdeki şaşırtıcı derecede grafik bir işkence sahnesine ilginç bir tat katıyor.


Secret Invasion, türün kirini indulge etmek istediğinde geri adım atmıyor, ancak şu ana kadar aksiyon konusunda oldukça kısıtlı davranıyor. Aksiyon başladığında, yönetmen Ali Selim, ilk olarak Russo kardeşlerin Captain America: The Winter Soldier ile ortaya koyduğu tarzı takip ediyor. Her şey kaba bir doku ve mat bir bitişle dolu ve bu tarz aksiyon sahnelerinin her konuşma ve tanıtım sahnesine yayıldığı bir ortamı yaratıyor. Russos'un Captain America ve Avengers filmlerine sayfaları hareketli bir çizgi roman gibi hissettiren unutulmaz çerçeve kompozisyonunun eksikliği hissediliyor, ancak biraz daha işçilik odaklı bir yaklaşımla, yapay parlak görüntüyü ve kaba CGI'yi tercih eden çok sayıda Marvel projesinin ardından hala üst düzey bir hissiyat veriyor. Sonuç olarak, Secret Invasion'ı MCU'nun süper kahraman önderliğindeki hikayelerinden oldukça farklı bir şekilde tanımlayan bir şey olarak belirliyor

163 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page