top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

Son On Yılın En İyi Belgesel Oscar'ı Kazananları

Akademinin her yıl verdiği Oscar ödülleri neredeyse her türde çok değerli. Her yıl sinema dünyasının en iyilerinin seçildiği Oscar ödüllerinde son on yılın En İyi Belgesel Oscar'ını kazananları derledik.


American Factory / Steven Bognar, Julia Reichert (2019)

IMDB / 7.4

2020 yılı En İyi Belgesel Oscar'ını almayı başaran American Factory batan bir fabrikanın Çinliler tarafından alınmasıyla başlayan bir hikayeyi sunuyor. İlk bakışta güzel bir haber gibi duran bu durum iki kültür arasındaki çatışmayı göz önüne sererken çalışanlar yeni düzünden memnuniyetsizlik duymaya başlıyor. Bu memnuniyetsizlik ve farklılıklar fabrikanın yeni sonuna giden yolu açıyor.


Free Solo / Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi (2018)

IMDB / 8.2

2019 Akademi Ödülleri'nde En İyi Belgesel Oscar'ını kazanmayı başaran Free Solo, Alex Honnold’un hiçbir ekipmanı olmadan hatta emniyet veya ip bile kullanmadan El Capitan'a tırmanışını anlatıyor. İki bin metreden fazla yüksekliği olan El Capital'e tırmanışı, o aşamaya gelişi ve bu süreçleride gördüğümüz Free Solo bizlere soluk soluğa bir 100 dakika vadediyor.


Icarus / Bryan Fogel, Dan Cogan (2017)

IMDB / 7.9

2018 yılında En İyi Belgesel Ödülü'nün sahibi olan Icarus aslında hepimizin bildiği, en azından duyduğu bir olaydan ana konusunu alıyor. Icarus, 2016 Rio Olimpiyatları'ndan önce ortaya çıkan doping skandalından dolayı 2018 Kış Olimpiyatları'ndan uzaklaştırılan Rusya'nın hikayesine odaklanıyor. Yönetmen Bryan Fogel, dopingin etkisini araştırmak isterken bisiklet yarışçısı Fogel'de kendi üzerinde uygulayarak etkilerini inceleyeceklerdi. Rus bilim insanı Dr. Grigory Rodchenkov ile bu çalışmaları yaparken elde ettikleri inanılmaz sonuç belgeseli politik bir gerilimin ortasına çekmiş oluyor. Çünkü Rusya'nın devlet destekli doping programını keşfediyorlar.


O.J.: Made in America / Ezra Edelman (2016)

IMDB / 8.9

2017 En İyi Belgesel Oscar'ı kazananı O.J.: Made in America bir sürü esere konu olmuş bir olaya odaklanıyor. Hatta en ayrıntılı odaklalal diyebiliriz. Belgesel O. J. Simpson davasını aşırı ayrıntılı bir biçimde seyircinin önüne seriyor. Hatta bunun bir kanıtı sayılabilecek durumsa belgeselin 7 saatten uzun sürmesi. Tahmin edeceğiniz üzere Oscar kazanan en uzun yapım ünvanını taşımakta kendileri.


Amy / Asif Kapadia (2015)

IMDB / 7.8

2016 yılı ödülü ise Amy belgeseline gitti. Belgesel genç yaşında hayatını kaybeden Amy Winehouse'un hayatını konu alıyor. Yüzyılın en iyi seslerinden biri olarak gösterilen Amy Winehouse'un 27 yaşında hayata gözlerini yumana kadar olan ses kayıtları, röportajları, arşiv görüntüleri ile yapılan belgeselde tek bir yeni çekim bile yok. Bu yönüyle tamamen sizleri eskiye götürecek yapım başarısını En İyi Belgesel Oscar'ını kazanarak kanıtladı zaten.


Citizenfour / Laura Poitras (2014)

IMDB / 8.0

Yine çok meşhur hatta zamanında gündeme bomba gibi düşen bir olayın belgeseli karşımızda. Edward Snowden, Ulasal Güvenlik Ajansı'nın insanları dinlediği, izlediği, gizlice ihlal ettiğine dair bazı kanıtları Citizenfour takma adı ile Hong Kong'da belgeselci Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald'ın ellerine teslim eder. Böylece çok büyük bir skandalı ortaya çıkaran Snowden'ın bu çok büyük riski alarak yaptıklarının sonçlarınıda izliyoruz,


20 Feet from Stardom / Morgan Neville (2013)

IMDB / 7.4

2014 En İyi Belgesil Oscar'ı müzik dünyasının gizli kahramanlarının hikayelerine gidiyor. 20 Feet from Stardom, şarkıcıların, grupların hep dinlediğimiz ve sevdiğimiz müziklerini ortaya çıkartırken destek aldığı geri vokallerin hikayelerini anlatıyor. Onlar hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz en değerli parçalar belkide. Böylece Lou Adler, Chris Botti ve Carole Childs gibi büyük isimlerin hikayeleriyle buluşuyoruz.


Searching for Sugar Man / Malik Bendjelloul (2012)

IMDB / 8.2

2013 En İyi Belgesel Oscar'ına uzanan belgesel Searching for Sugar Man. Rodriguez iki tane hiç satmayan albüm kaydeder. İlk albüm Güney Afrika'da fırtınalar estirir. 70'li yılların bilmeden efsane olan sanatçısını ortaya çıkartır. Rodriguez'in Güney Afrika'da ünlenmesi üzerine onu bulmak için yola düşen iki Güney Afrikalı hayranı ünlü olduğunu bile bilmeyen Rodriguez'in ailesine ulaşmalarına sebep oluyor. Bu hikaye üzerinde duran belgesel başarısını Oscar ile taçlandırıyor.


Undefeated / Daniel Lindsay & T.J. Marti,( 2011)

IMDB / 7.7

Özellikle Amerika'da çok sevilen bir sporun belgeseli çıkıyor 2012 En İyi Belgesel Oscar'ında. Amerikan futbolu üzerinden başarının nasıl geldiği, azim ve çalışmayla nelerin başarılabileceğini bizlere gösteren belgeselde ekonomik olarak çok kötü dönemlerde olan Manassas Tigers takımının başına yeni gelen koç Bill Courtney ile nasıl bir yükselişe geçtiğini izliyoruz.


Inside Job / Charles Ferguson (2010)

IMDB / 8.2

2011 yılı Akademi Ödülleri'nde En İyi Belgesel Oscar'ını kazanan Inside Job, 2008 finansal krizini, sonuçlarını politik etkileri ve finansal hizmet sektörünün Amerika'da neden olduğu sitematik yolsuzluğu bir bir ele alıyor.


Listemizin sonuna geldik. İyi seyirler dileriz.

78 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page