top of page
Yazarın fotoğrafıYarım Kadraj

Star Wars Filmleri, İzleme Sıraları ve 4 Mayıs Neden Star Wars Günü

Star Wars bütün dünyada hayranları olan ve bilim kurgu filmleri için bir mihenk taşı görevi görüyor. Filmlerin yanında dizileri ve ara hikayeleri barındıran Star Wars evreni her şeyi ile izleyenlere muhteşem bir dünya vaat ediyor.

Öncelikle bugün (4 Mayıs) neden Star Wars günü olarak geçiyor ona değinelim. Filmin meşhur "May the force be with you" (Güç seninle olsun) cümlesinden çıkıyor bugün. İncelediğimizde 'force' (güç) ile 'fourth' (dördüncü) kelimeleri birbirine telaffuz olarak benzemesi ve 'may' kelimesininde aynı zamanda Mayıs anlamına gelmesi ile ortaya "May the fourth be with you" cümlesi çıkıyor. Bu espirinin sonucunda her yıl 4 Mayıs tarihi bütün dünyada Star Wars günü olarak biliniyor ve kutlanıyor.

Star Wars / Yıldız Savaşları Hangi Sırayla İzlenmeli?

Üç tür sıralama var aslında. Birincisi çıkış tarihlerine göre ve çok ciddi bir kesimin önerdiği izleme sırası da böyle. İkincisi ise filmlerin bölüm sayısına göre. Üçüncü sıra ise en az tercih edilen yani olayların geçtiği zamanlara göre sıralı gidilmesi. Fakat şiddetle karşı çıkmam isteriz çünkü öyle bir olay örgüsüne göre izlemek özellikle Star Wars filmleri arasında sağlanmaya çalışılan sürprizlerin ve vurucu noktaların önemsizleşmesi sonucunu doğuruyor.

Bizim önereceğimiz sıra ise izlenebilecek en uygun sıralama. İşte sizler için hazırladığımız Star Wars izlenme sırası.

  • Bölüm IV: A New Hope (1977)

  • Rogue One (2016)

  • Bölüm V: The Empire Strikes Back (1980)

  • Bölüm I: The Phantom Menace (1999)

  • Bölüm II: Attack of the Clones (2002)

  • Bölüm III: Revenge of the Sith (2005)

  • Solo (2018)

  • Bölüm VI: Return of the Jedi (1983)

  • The Mandalorian (2019)

  • Bölüm VII: The Force Awakens (2015)

  • Bölüm VIII: The Last Jedi (2017)

  • Bölüm IX: The Rise of Skywalker (2019)


Episode IV: A New Hope (1977)

Serinin 4. filmi olan 'Yeni Bir Umut' çıkış tarihi olarak 1. sırada. Hikayenin başladığı noktada burası. Luke, Obi-Wan Kenobi, Prenses Leia, Darth Vader ve nicelerini gördüğümüz filmde güç kavramını görmemiz ışın kılıçları uzay gemileri derken tadına doyum olmayan bir seyir başlıyor.


Rogue One (2016)

Yan filmlerden birisi olan ve ilk filmden yıllar sonra vizyona giren Rogue One filminde Death Star'ın yapılma aşaması ve bunu engellemek için yapılan mücadeleleri izlediğimiz Anthology olarak geçen güzel bir film.


Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Luke ve Yoda merkezli hikayede Luke Jedi eğitimi alIyor. Darth Vader, Cloud City, Prenses Leila, Han Solo ve daha nicelerini içinde barındıran 5. film çıkış tarihi olarak 2. sırada yer alıyor.


Episode I: The Phantom Menace (1999)

Obi-Wan Kenobi’nin gençlik yıllarını gördüğümüz film çok çocukça yapıldığı eleştirisini barındırırken sıkıcı Galaktik Senato toplantıları ile iyice en beğenilmeyen film olarak görülüyor. Fakat yine de güzel bir film.


Episode II: Attack of the Clones (2002)

Darth Vader'ın geçmişini, yaşadığı zorlukları ve kötü tarafı seçme sebeplerinin işlendiği film seride hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. 2. bölüm olan film çıkış tarihi olarak ise 5. sırada yer alıyor.

Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Darth Vader'ın oluşumunun tamamlandığı film 1999'da başlayan üçlemenin son halkası. Star Wars evreninin karanlık yönünün başlangıcı olarak bu film gösteriliyor. Çıkış yılı olarak serinin altıncı filmi olan Sith'in İntikamı hikâyenin kronolojik sıralamasına göre ise 3. sırada bulunuyor.


Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi (2018)

Han Solo'nun gençliğine odaklanan ve Millenium Falcon'un nasıl Han Solo ile buluştuğunu anlatan film yan filmlerden birisi. Havalı karakterimizin havalı gençliğini bu filmde izliyoruz.


Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Yıldız Savaşları serisinin 3. filmi olan Jedi'ın Dönüşü hikayenin kronolojik sıralamasına göre serinin 6. filmi. İkinci bir Ölüm Yıldızı ve daha bir sürü sorunla karşılaşılan film ilk üçlemenin son halkası.


The Mandalorian (2019)

Uzun bir süredir hayranları memnun edemeyen Star Wars filmleri üzerine gelen bu dizi seriyi resmen tekrar diriltiyor. Çok ciddi bir hayran kitlesine sahip olan dizi Jedi'ın Dönüşü filminin 5 yıl sonrasını ele alıyor.

Episode VII: The Force Awakens (2015)

Son üçlemenin ilk filmi olan Güç Uyanıyor filmi Birinci Düzen ile Cumhuriyet arasında yaşanan olayların Rey adlı yeni karakterimiz çevresinde gelişimine tanık oluyoruz. Güç keşfini tekrar izlediğimiz ve Disney'in yaptığı ilk Star Wars filmi izleyenleri de ikiye bölmüş durumda.


Episode VIII: The Last Jedi (2017)

Luke Skywalker'ı bulmak ve ondan eğitim almak isteyen Rey'in çabası ve Birinci Düzen tarafından sıkıştırılan Cumhuriyeti izlediğimiz film eski filmlere nazaran daha pasif kalsa da kaliteli bir film olarak yerini alıyor.


Episode IX: The Rise of Skywalker (2019)

Serinin son filmi olan Skywalker’ın Yükselişi normal bir film olarak çok başarılı. Fakat bir kesim Star Wars hayranları tarafından hala yetersiz ve kötü. Star Wars hayranı olun ya da olmayın Skywalker’ın Yükselişi filmi seriye şimdilik son noktayı koymuş ve büyük bir evrenin önemli bir parçası olmuştur. İsyancılar ile Birinci Düzen arasında olan en büyük savaşlardan birini başlatacak olan Skywalker’ın Yükselişi Yıldız Savaşları devam üçlemesinin son halkasıdır.


47 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page