top of page

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri İlk 2 Bölüm Ayrıntılı İncelemesi | The Rings of Power 1. Sezon

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2022

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri ilk 2 Bölüm ayrıntılı incelemesi ile çok uzun süre sonra tekrar karışınızdayız. 5 yıllık uzun bekleyişin ve 450 milyon dolar gibi uçuk bir ilk sezon bütçesinin ardından beklediğimiz o dizi geldi.


Meteor Man (Stranger) kim?2. Bölüm finali ve beklenenler, merak edilenler, hepsine değineceğiz.


İncelemeyi yaparken, Yüzüklerin Efendisi'nin mega hayranı gibi davranmayacağımızı belirmek isteriz. 3 farklı bakış açısından incelememizi yapacağız. Yüzüklerin Efendisi film ve kitaplarıyla hiç ilgisi olmayanlar, sadece filmleri izlemiş olanlar ve her şeyini yalayıp yutmuş film kitap hepsini bilenler olmak üzere üç farklı açıdan inceleyeceğiz.


Başrolümüz Galadriel

Başlamadan önce bilinmesi gereken şey dizinin ana karakteri Elf Galadriel. Her şey onun etrafında toplanmış.


1. Kısım: Filmlerini İzlemedim Kitaplarını Okudumadım

Filmlerini izlemedim kitaplarını okudumadım diyenler toplanın. Bizim fikrimize göre diziden en çok keyfi alacak olanlar sizlersiniz. Çünkü dizi görsel açıdan mükemmel bir sanat eseri. Her bölümü ayrı bir film gibi. Görüntü kalitesi, müzikleri, kıyafetler, yeni bur dünya, bir sürü ırk ve daha niceleri. Eğer Yüzüklerin Efendisi ile ilgili hiçbir bilginiz yoksa hemen şimdi açıp izleyin bu diziyi. Çünkü hiçbir şey bilmenize gerek yok. Dizi sizi kendisine hayran bırakacak.


2. Kısım: Filmleri Biraz Biliyorum Fakat Daha Fazlası Yok

Filmler biraz biliyorum ama daha fazlası yok diyenler için gayet güzel bir başlangıç yaptı dizi. Çok üst bir bilgisi olmayan insanlar filmlerini izledikten yıllar sonra orta dünyada terkar bir yolculuğa çıkmış olmanın mutluluğunu yaşayacaklar. Fimleri izleyip uzun süre tekrar Yüzüklerin Efendisi serisi ile haşır neşir olmayınca Güç Yüzükleri'ni izlemek yeni bir deneyim gibi geliyor. Çünkü olanların yarısını hatırlamıyor bazı insanlar. Belki de Amazon bu yüzden kitaplardan biraz kopuk orijinal bir hikaye çizdi. Çünkü kitaplara sadık kalırsa büyük bir kesimi gözardı etmesi gerekecekti. Şu anki orijinal hikaye ile izleyenlerin bir şey bilmesine gerek kalmıyor.

Diziye Giriş 

Galadriel'in çocukluk yıllarından bir sekans izlediğimiz giriş kısmında eski karalama defterinden aldığı bir sayfa ile gemi yapıyor Galadriel. Fakat diğerleri ona bu küçük teknenin yüzmeyeceğini söyleyip kötü davranıyolar. Galadriel o küçük teknesini yüzdürmeye çalışıyor. Biraz kendini beğenmiş bir hali var o yaşlarda. Orada gemisini arkadaşları batırıyor ve sonrasında abisiyle Galadriel'in bir diyaloğu geçiyor. Bu sekans tamamıyla bize Galadriel ile abisi arasındaki bağı ve Galadriel'in neden Sauron'u bulmaya kafayı taktığını anlatmak için konulmuş bir sahne. Galadriel'in motivasyonunu öğrenmiş oluyoruz. 



Bu sekansın sonunda Morgoth’un Elflerin diyarında ki ışığı söndürdüğü görüyoruz. Bunun üzerine Elfler Orta Dünya'ya giderler ve çok uzun bir savaş dönemi başlar. Morgoth'u yenseler bile Sauron ortaya çıkar ve Galadriel'in abisi ölür. Galadriel'in asıl olayı burda başlıyor. Abisinden kalan işi bitimeye yemin eder ve Morgoth'un en sadık hizmetkârı Sauron'u ve onun yönetiminde orkları yenmeyi amaçlar. Sauron Nerede olursa olsun her zaman heybetli görünüyor ve işaretini bırakıyor. Yüzyıllar boyunca aramalarına rağmen Sauron'dan ve orklardan hiç bir iz yok. Başta Elf kralı olmak üzere artık kimse Sauron ve orkların yaşadığına inanmak istemiyor.


Uzun bir yolculuktan sonra Galadriel gerçekten bir ize rastlıyor. Daha fazla devam etmek istiyor fakat yanındaki askerler artık dönmek isteyince Galadriel'inde başka çaresi kalmıyor. Diğer elfler Galadriel'in hırsından bıkmıs şekilde eğer bunu yapmaya devam etmek istiyorsan kendi başına yapmalısın çünkü artık bizi umursamıyorsun bile diyerek kılıçlarını bırakarak Galadriel'i geri döndürmeye zorladılar. Burada değinmek istediğimiz bir sahne var. Bir buz trolü tarafından saldırıya uğruyorlar ve yüzyıllardır çetin bir araşyışta olan bir grup Elf içinden sadece Galadriel trolle dövüşebiliyor. Diğerleri saçma bir şekilde hemen dayak yediler. Mantıksız ama Galadriel sahnesi güzel olduğu için gözardı edilebilir.


Tekrar Elflerin olduğu yere geçerken harita üzerinden geçmesi çok güzel. Özellikle kitapları bilmeyenler için bütün bu yer isimleri çok yeni. O yüzden bütün geçişlerde harita üzerinden gösterilmesi çok hoş olmuş.



Kılayakların yaşadığı yere gittiğimizde iki avcı görüyoruz. Avcıların bu kadar erken o topraklara gelmesinin kötü bir şeye işaret olduğunu bize anlatıyorlar. Bazı gök cisimlerinin hareketleri vb benzeri şeyleri şefleri inceleyerek göç etmelerinin gerekebileceğini bize açıklıyor. 


Macera Ruhlu Karakter 'Nori'

Sırada kılayakların haylaz üyesi maceracı ve yaramaz ufaklık Nori var. Nori dizide önemli yer edinecek gibi görünen karakterlerden birisi. Nori ile arkadaşının bir kaç sahnesini ve Nori'nin kılayaklardan aslında çok farklı olduğunu anlatan bir kaç olay görüyoruz. Meraklı, araştıran ve macera ruhlu bir karakter Nori. Hobbit filmlerinden tanıdık bir karakteri aklınıza getirebilir Nori.

Galadriel'e tekrar dönersek Krallarının yanına geliyor. Arkadaşı ile konuşurken yeni bir ekiple aramaya devam edeceğini söylüyor fakat durum böyle olmayacak. Kral onu Elf diyarına ödül olarak göndermek istiyor. Aslında bakılırsa Elflerin oraya gitmesi bir lütuf sayılmaz. Fakat kitapları bilmeyenler için çok detaya gerek yok.


 En Büyük Tartışma 'Siyahi Elf'

Dizi çıkmadan önce çok net bir şekilde eleştirilen ve hayranlar tarafından topa tutulan bir konuydu. Hatta sadece filmleri izlemiş olanlar bile tepki verdi. Bunun sebebi Elf ırkının her ırkta olduğu gibi çok iyi betimlenmiş olması. Kitaplarda ve filmlerde Elflerin parlak beyaz bir teni olduğu çok net bir şekilde belirtiliyor. İnsanlar siyahi olmasına değil Yüzüklerin Efendisi ve Orta Dünya'ya ters bir şey yapılmasına tepki gösterdiler. Her şeyden fazla bu olay tepkiye sebep oldu. Açıkçası diziyo izlerken bizi çok rahatsız etmedi. Olayın merakıyla o ayrıntı silinip gidiyor. Bir insana aşık olan Elf görüyoruz. Orada ayrı bir hikaye şekilleniyor. 


İlk bölümün sonunda Galadriel Elf diyarına gidecekken gemiden atılıyor. İnsana aşık olan Elf dostumuz bir sıkıntı olduğunu farkediyor ve asıl dizinin en merak edilen karakteri karşımıza çıkıyor. Meteor man.


Dizi ikinci bölümde bizi Galadriel'in denizin ortasında kalması ve denk geldiği güneylilerden orkların yaşadığını öğrenmesi ile evet biz anlamıştık zaten dedirtiyor. Düşen göktaşını görenler (başta elf kralı olmak üzere) bir şeylerin değişeceğini hissediyorlar. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.


Kim Bu Gökten Düşen Adam?

Kılayakların yanına Nori'nin bulacağı bir yere düşen Meteor man karakterini burda daha iyi görüyoruz. Güzel bir sahne karışılıyor burda bizi. Nori ile bir bağ kurulduğunu görüyoruz. Nori iyice hikayenin merkezine ilerliyor. Hoş bir diyalogla bizim sorularımızı Nori'nin arkadaşı Poppy ağzından yönetmen geri bize soruyor aslında. Nori ile Poppy bu gökten düşen yabancının ne olduğu hakkında bir şeyler düşünüyorlar.


Sahne diyaloğu şöyle:
"Elf mi?
 Kulakları tutmuyor. 
Büyük ahaliden mi? 
İmkansız, çünkü gökten düşüyor. Ayrıca Elfler de insanlar da gökten düşmüyor ki.
Hiç kimse düşmüyor."

Çeşitli varsayımlar olan bir karakter bu yeni yabancı. Çoğu kişi Gandalf olma ihtimalini yüksek görse bile biz şimdilik sabretmeyi öneriyoruz. Bu sırada Nori ile meteor adam ufak diyaloglar kurmaya iletişim sağlamaya çalışıyorlar. İlginç şeyler bizi bekliyor gibi.Siyahi olduğu için eleştiri yağmuruna tutulan Elf dostumuz ise sevdiği insan ile hayvanları zehirleyen köye gidiyor. Yerin yarıldığını ve hiç insan olmadığını görüyoruz. Kazılan bir geçit var. Elf dostumuz o deliğe giriyor sevdiği insan karakterimiz ise kendi köyüne gidip insanları uyarmaya çalışıyor. Her ne kadar ilk başta inanmasalar bile bir ork cesedi getirince karşılarına inanıyorlar. 


Cüceler Krallık Olmuş 

Cüceleri gördüğümüz sahneler çok ayrıydı. Özellikle cücelerin dağ içine okudukları o mükemmel şehir bir tablo gibi parlıyordu dizide. Cüce Durin ve Elf Elrond'un dostluğunu bize gösterirken iki ırk arasındaki yaşam süresinin ve zaman algısının farkını Durin'in yakınması ile daha iyi anlıyoruz. 20 yıldır görüşmedikleri için durumdan hoşnutsuz olan Durin bunu Elrond'a söyleyince Elrond hatasını farkediyor. Fakat aralarındaki zaman kavramı farkını anlamamıza olanak sağlıyor. Çünkü Elf Elrond Durin'in yanına giderken sanki bir hafta önce görüşmüş gibi bir ortam olacağını zannediyordu. Güzel bir anlatım olmuş. Durin'in eşi ile olan sahneler diziye tatlı bir nüans katmış. İzlerken aralarındaki uyum insanı rahatlatıyor.

Sonuç

Orta dünyaya tekrar kötülüğün geldiği herkes tarafından anlaşılmaya başlıyor. Buraya kadar dizinin sadece giriş kısmının gördük. 5 sezon olacak bir dizi için çok çok daha erken bir zaman. Ayriyetten çoğu şeyi yorumlamak içinde çok az şey gördük. 2. Çağın o karanlık ve bilgisiz ortamı içerisine bir fener gibi çıkması beklenen Güç Yüzükleri bizleri heyecanlandırmaya devam ediyor.İlk iki bölüm için söyleyeceklermiz bu kadar. Umarım beğenirsiniz. Diğer bölümler çıktıkça incelemelerimizi yapacağız. Meteor man karakterinin kim olduğuna dair bir fikriniz varsa bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın. Siz bu bölüm hakkında ne düşünüyorsunuz ve diğer bölümlerden beklenirleriniz neler. Fikirlerinizi yorum kısmında belirtin lütfen.

Fragman ve Oyuncuların Dizinin İlk Bölümüne Tepkiler


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page