top of page

Türkiye’de Yabancı Dizi ve Film Sahnelerinin Çekildiği 20 Yer

Türkiye’de Yabancı Dizi ve Film Sahnelerinin Çekildiği 20 Harika yeri sizler için hazırladık.

The Murder of the Orient Express (2017) – Sirkeci İstasyonu, İstanbul

Agatha Christie’nin ünlü romanından uyarlanan Doğu Ekspresinde Cinayet filminde Hercule Poirot isimli bir dedektifin İstanbul’dan Paris’e doğru giden bir trende işlenen cinayeti çözme süreci bahsediyor.Bu filmi biz Türkler için özel kılan şeylerden biri ise ilk istasyonun Sirkeci Garı olması.Bu sayede Johnny Depp, Penélope Cruz gibi muhteşem oyuncuları da topraklarımıza getiren filmin ön gösterimi için de Sirkeci İstasyonu’nun seçilmesi filmin önemini bi hayli artırdı.


Inferno (2016) – Sultanahmet, İstanbul

Dan Brown’un Robert Langdon serisinin dördüncü kitabından uyarlanan Cehennem’in İstanbul çekimleri için Tom Hanks, Audrey Tautou ve Jean Reno gibi birbirinden önemli ismi ağırladı Türkiye. Kapalıçarşı, Beyazıt Meydanı, Ayasofya Camii ve Sultanahmet Meydanı’na olan ilgiyi de artıran filmin en hareketli sahnelerine de Yerebatan Sarnıcı ev sahipliği yaptı. Dan Brown’un Robert Langdon serisini okuyanlar bu gururu daha önce yaşamışlardı. Tarihi Yarımada yazımızdan filmin çekildiği mekanlar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz!


Tyrant (2014) – İstanbul Boğazı-Sultanahmet Camii, İstanbul

Dizinin çekimlerini ülkemizin topraklarına taşıyan Tel Aviv’de yaşanan olaylar oldu. Apar topar İstanbul’a taşınan set, Sultanahmet Camii ve İstanbul Boğazı olmak üzere İstanbul’un çeşitleri yerlerinde çekimler yaptı. Hayali bir ülke olan Abuddin’in sokakları olarak göreceklerinizin bir kısmı aslında İstanbul’a ait. Ülkemizde çekim izni alamayan Homeland’in yapımcılarının Tyrant ile bu kez başarmış olması ilginç.


The Water Diviner (2014) – Kayaköy, Muğla

Son Umut ismiyle Türk izleyicisine sunulan filmin yönetmeni Russell Crowe’u Türkiye’ye getiren şeyin aslında bu film olduğu anlaşıldı filmin çekimleri başladığında. Çünkü Çanakkale’de yer arayışında olan Crowe, İstanbul’daki çekimlerinde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii gibi tarihi yerleri kullanırken bazı sahneler için Muğla Kayaköy’ü seçti. Russell Crowe’un canlandırdığı Joshua Connor’ın 1919 yılında savaşta kaybolan oğullarının peşinden Gelibolu’ya gelerek bir iz aramasıyla başlayan filmde Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz gibi ülkemizden ünlü isimler de yer alır.



Taken 2 (2012) – Balat-Kadıköy-Haydarpaşa, İstanbul

Taken (96 Saat) filminin devam filmi niteliğinde olan Taken 2, 2012 yapımı bir aksiyon filmi. Yönetmenliğini Oliver Megatun’un yaptığı filmde başrolleri paylaşan isimler, ilk filmde de yer alan oyuncular aslında. Eski CIA Ajanı olan Bryan Mills karakterini Liam Neeson canlandırırken, Mills’in kızı olan Kim rolünü ise Mahhie Grace üstlenmiş. Çete başının babası tarafından kaçırılan Mills’in karısı ise Lenore rolündeki Famke Janssen. Taken 2 filminin konusu ilk filmle bağlantılı. İlk filmde Bryan Mills’in (Liam Neeson) kızını kaçıran ve bunun sonucunda Mills tarafından öldürülen çete başının babası intikam almak ister. Bu nedenle emekli CIA ajanı Mills’in bu seferde İstanbul’da tatil yapan karısını kaçırır. Bryan Mills, çetenin kızının peşinde olduklarını anlar ve kızının da yardımıyla ailesine zarar vermek isteyen kişileri teker teker bitirme yolunu seçer.


The Reluctant Fundamentalist (2012), Ankara

Kapalı Çarşı’ya, Sultanahmet’e hayran Hollywood yapımcılarının elinden çıkma Zoraki Radikal filmi, aynı zamanda Ankara sokaklarına ışık tutuyor. Yavaş yavaş daha fazla Türk toprağını görebildiğimiz filmlere eklenen Zoraki Radikal, Kate Hudson ile Haluk Bilginer’i aynı projede görebilmemiz açısından da çok önemli bir yere sahip. Mohsin Hamid’in aynı adla yayımlanan romanından uyarlanan filmde Pakistanlı bir adamın yaşadığı Amerikan Rüyası krizinin neden olduğu olaylarla vazgeçişlerinin ve kaybedişlerinin yansıması görülüyor.


Skyfall (2012) – Kapalı Çarşı, İstanbul/Fethiye, Muğla /Adana

James Bond’u Kapalı Çarşı’da bir motor üzerinde görebileceğiniz filmde aynı zamanda Adana ve Fethiye’den sahneler göreceksiniz. Bir tren sahnesiyle görünen Adana’yı ve ana karakter Bond’un bir tatlı huzur bulmaya gittiği Fethiye’yi de en az İstanbul kadar seven yapımcılar, serinin önceki filmlerinde de İstanbul’dan sahneler kullanmıştı. Skyfall ile gündeme bomba gibi düşen filmden sonra Kapalı Çarşı’ya gelen zarar çok konuşuldu. Oldukça eleştirilen Türkiye’yi Arap ülkesi gibi gösterme konusuna gelince İstanbul’u olduğu gibi gösterecekleri sözü verseler de başarılı olup olmadıkları tartışılır.


Argo | Operasyon: Argo (2012), Kapalıçarşı-Kabataş-Fatih-Karaköy-Sirkeci-Eminönü, İstanbul

4 Kasım 1979 günü İran Şah’ı devrildi. O günler de İran devriminin yaşandığı en yoğun günler olarak tarihe geçti. İran’ın başkenti Tahran’da militanlar, Amerika Büyükelçilik Konsolosluğu’na girerek 52 personeli rehin alır. O kargaşa sırasında 6 çalışan, militanların elinden kaçmayı başararak Kanada büyükelçiliğine sığınırlar. Ancak hayatları halen tehlikede olan personeller her an yakalanabilir ya da öldürülebilirler. CIA ajanı Tony Mendez, rehin alınan personelleri kurtarmak adına oldukça riskli bir plan hazırlar. Yapımcılığını George Clooney’nin yapım şirketinin üstlendiği filmin başrolünde Ben Affleck yer alıyor. Filmin yönetmenliğini de yine Affleck üstlenmiş. Argo filminde İran olarak gösterilen yerlerin çekimleri İstanbul’un çeşitli semtlerinde gerçekleştirildi. Bu çekimlerde Kapalıçarşı, Fatih, Kabataş, Sirkeci, Eminönü ve Karaköy yer aldı.



Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011) – Avanos-Ürgüp-Göreme, Nevşehir

Kapadokya’yı Nicolas Cage ile buluşturan 2011 yılında görücüye çıkmış proje aslında 2007 yılında çıkan Hayalet Sürücü filminin devamı. Johnny Blaze’in motoru üzerinde şeytana meydan okuduğu ve Hayalet Sürücü 2, İntikam Ateşi adıyla seyirciyle buluşan film, Marvel çizgi romanlarından alınan ilhamla yaratılmış. Filmin yapım aşamasında Kapadokya’ya hayran kalan film ekibinin Denizli’deki Pamukkale Antik Tiyatro’da da çekim yapmasıyla çifte mutluluk yaşamış olduk.


Hitman (2007) – Galata Kulesi, İstanbul

Aynı isimle satışa sunulan video oyun serisinden uyarlanan filmde, Timothy Olyphant’ın canlandırdığı Ajan 47, özel bir merkezde tetikçi olarak eğitilerek görevlere çıkıyor. Çıktığı görevlerden birinde yolu İstanbul’a düşen karakterin kaldığı otelden Galata Kulesi’nde yediği yemeğe kadar pür dikkat izleyeceğiniz sahneleri var bu filmin. Hitman filmindeki sahneden hareketle oyuna yeltenecek olanlara küçük bir sürpriz bozan: oyunda İstanbul yok.


Te Wu Mi Cheng | The Accidental Spy (2001) – Topkapı-Sultanahmet, İstanbul

Bayıla bayıla senelerce Jackie Chan filmi izleyen Türklerin beklediği film 2001 yılında Altın Yumruk İstanbul’da adıyla vizyona girdi. Değişik bir gururla buluşturan filmin biricik Jackie Chan’ini bu kez Türk yapımı binalarda atlayıp zıplarken görebildik. Jackie Chan’i hamamda peştamalla keselenme sahnesi ve Kapalı Çarşı’da şaşkın bakışlar altında çıplak bir şekilde koşarken giyinme çabası filmin yüksek güldürü unsuru olsa da yıllardır aileden biri gibi gördüğümüz Jackie Chan’i Türk halkına daha da yakınlaştırmış oldu.



487 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zarif arka plan

Doğduğunuz Tarihte Çıkan Filmler

bottom of page